Čtvrtek 23. května 2024, svátek má Vladimír
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Kuchaře „zdobí“ hvězdy i hvězdičky

Česko

Pro labužníky - Restaurace sázejí na známá jména

BRNO V Brně už je možné objednat si jídlo od šéfkuchaře s praxí v kuchyních se slavnými michelinovskými hvězdičkami i od muže, který vařil hollywoodským hvězdám. Špičkových restaurací v moravské metropoli přibývá a nestačí jim už jen vlastní zvučná jména.

Hledají proto také zaměstnance s praxí v nejvyhlášenějších světových podnicích. Například interhotel Voroněž zprovoznil restauraci A la carte připravenou na míru Italovi Gianfrancovi Baldinovi, který působil v jedné z proslavených „michelinovských“ kuchyní v alpském hotelu Rosa Alpina. „I u nás se dopředu podílel na vybavování kuchyně či třeba výběru nádobí,“ popisuje ředitel gastroprovozu Voroněže Jiří Illek. K Baldinovi vybírali mladé a schopné kuchaře, kteří museli splnit i další podmínku - kvůli vzájemné komunikaci navíc všichni musejí mluvit alespoň částečně italsky. Důležitý je i výběr surovin. Šéfkuchař je osobně vybírá, jsou z velké části originální italské.

Do Brna už jezdí za jídlem i lidé z Prahy Přestože se brněnské restaurace ještě neobjevují na předních příčkách v mezinárodním hodnocení, neznamená to, že by se ve městě vařilo špatně. „V Brně je určitě spousta zajímavé gastronomie a znám spoustu Pražanů, kteří tam kvůli jídlu jezdí,“ míní například Pavel Maurer, který je autorem nejrespektovanějšího průvodce po tuzemských restauracích Grand Restaurant. A důvodem není jen cena, která často v Brně končí tam, kde ve špičkových podnicích v Praze začíná. „Někdy dokonce ani to ne,“ s úsměvem podotýká Illek z Voroněže. Právě u nich nasadili zaváděcí ceny, které jsou o něco níž, než bývá v podobných podnicích zvykem. Oběd o třech chodech lze získat i za méně než pětisetkorunu, nejdražší je hovězí steak a la Madeira se špenátovou kroketou a sýrem mozzarella za 490 korun.

Sázka na jména dobrých kuchařů je osvědčená cesta i v zahraničí. „Z nějaké setrvačnosti si u nás mnoho lidí myslí, že někdo, kdo má michelinovskou hvězdičku, nutně musí vařit ve velkém městě. Ve Velké Británii je běžné, že lidé vědí, v které vesnici vaří nějaký šéfkuchař, a klidně si tam kvůli tomu zajedou,“ dodal znalec Maurer.

Doporučením nemusejí být jen michelinovské hvězdičky Podniky proto sází i na hlasy hvězd. Rovnou na těch z Hollywoodu staví další z nových podniků vyšší kategorie. Restaurace hotelu Noem Arch v Králově Poli vznikla podle konceptu Romana Hadrbolce, který vařil světovým celebritám. Jak uvádí na svých internetových stránkách, za pobytu v USA připravoval večeře a večírky, kterých se zúčastňovaly osobnosti jako Jack Nicholson či Paul Newman a mnozí další.

„Brňanů, kteří vyhledávají kvalitní restaurace sice pomalu přibývá, ale přece jen jde stále o vyhraněnou skupinu lidí. Ti pak vyhlášené restaurace ve městě střídají. Pravidelněji nás vyhledávají například manažeři zahraničních firem,“ shrnuje své zkušenosti z vyhlášeného Ristorante Rialto jeho šéfkuchař Martin Němec. Host tu musí počítat s vyššími cenami, například jehněčí kotletky alla Antinori s rozmarýnovým bramborem ho přijdou na 560 korun, ale třeba kuřecí filet na dezertním víně marsala s chřestovým rizotem stojí ani ne polovinu.

Vzrůstající zájem Brňanů si pochvaluje i Michal Göth z restaurace U Kastelána, jehož kvalita překračuje hranice města. „Dobrých restaurací je v Brně čím dál víc, konkurencí je pak pro nás každá, která staví na podobné kuchyni,“ míní. Přestože právě on patří k často oceňovaným a uznávaným kuchařům, sám se ale k „hvězdičkám“ staví trochu skepticky. „Nejdůležitější je nakonec to, co host dostane na talíři. To zákazníka nejvíc osloví,“ podotkl.

Vydání| Tato zpráva vyšla v prvním vydání

Regionální mutace| Lidové noviny - Brno

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!