Záměr probrala s ředitelkou školy už počátkem týdne, když se od syna o nevydávání obědů dozvěděla. Ženy se bez problémů domluvily na organizaci, ředitelka nápad s bagetami prý docela uvítala.
Celkem Jana Švirgová nakoupila včera stovku čerstvých baget - s ohledem na dětské žaludky bez majonézy, jen s máslem, šunkou a sýrem. „Rozdalo se jich osmdesát, takže zbylých dvacet jsem odvezla do břeclavské charity. I tam udělaly radost,“ upřesnila. Obavy z toho, že její „stávkokazectví“ by mohl odnést v dalších dnech její syn, nemá. „Znám na té škole všechny pedagogy a něčeho takového se nebojím,“ řekla Švirgová.
Navíc, jak sama říká, stávkující kuchařky vlastně chápe. Se stávkou totiž souhlasí i ona, jen se jí nelíbí průběh protestu. „Na stávku doplatily tisíce lidí, kteří si nemohli vyřídit věci na úřadech nebo našli zavřenou knihovnu,“ kritizuje Švirgová. Nejen jako podnikatelka by přitom také našla spoustu důvodů ke stávkování. „Stačí, když si ráno pustím televizi a dozvím se, že naši poslanci si v lednu ještě přilepší. A kuchařky tady musí bojovat o tisícikorunu,“ upozornila. „Pojďme tedy něco dělat, ale jinak. Možná kdyby se oslovily i jiné skupiny, mohla akce mít mnohem větší úspěch. Takhle se nakonec ani moc lidí neúčastnilo a stávka se stala jen planým výkřikem, plácnutím do vody,“ soudí Švirgová.
Stávkující kuchařky vlastně chápe. Se stávkou souhlasí i ona, jen se jí nelíbí průběh protestu.