Vyplývá to z údajů, které zveřejnila asociace švýcarských výrobců čokolády Chocosuisse.
Celkem se loni na celém světě ve formě čokoládových tyčinek, pralinek a dalších čokoládových potěšení prodalo 174 109 tun mléčné, hořké a bílé švýcarské čokolády. Meziročně však objem prodeje klesl o 5,9 procenta.
Vývoz čokolády se loni snížil o 5,2 procenta na téměř 106 000 tun, na celkovém prodeji tak měl podíl 60 procent. Hodnota vývozu klesla o 4,4 procenta na 832 milionů franků. Nejvíce se švýcarská čokoláda vyváží do Německa, Británie, Francie a USA. „Na rozdíl od předchozích let švýcarské odvětví výroby čokolády nedokázalo pokračovat v roce 2009 ve zvyšování objemu vývozu, neboť kupní síla spotřebitelů na klíčových trzích se zmenšila, a švýcarský frank zůstal silný,“ uvedla Chocosuisse, která zahrnuje 18 švýcarských výrobců. Prodej čokolády do zemí Evropské unie se podle tržeb snížil o osm procent.
Vývoz do sousedního Německa se propadl až o 13 procent. Naopak vývoz do Belgie vyskočil o 34,1 procenta. Rostl rovněž vývoz do Austrálie, Spojených arabských emirátů, Saúdské Arábie, Kuvajtu a Číny.
Švýcarsko je zemí s nejvyšší průměrnou spotřebou čokolády na hlavu na světě. Švýcaři loni spotřebovali 11,7 kilogramu čokolády na jednoho obyvatele.
Proti roku 2008 se však spotřeba snížila o 700 gramů, napsaly agentury AP a AFP. Údaj však zahrnuje i nákupy zahraničních turistů navštěvujících zemi.
Alpská země je proslulá hlavně velmi kvalitními čokoládovými produkty a zkušenými cukráři. V zemi mají sídlo přední čokoládovny, například jeden z největších světových výrobců čokolády Barry Callebaut či výrobce luxusní čokolády Lindt & Sprüngli.