Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Michelin byl původně jen pro automobilisty

Česko

PRAHA Získat alespoň jednu hvězdičku Michelin je snem stovek restaurací, ale dostat se k ní není jednoduché. Michelin zaměstnává tým profesionálních inspektorů labužníků, kteří pod rouškou anonymity navštěvují vytypované restaurace a nesmlouvavě hodnotí kvalitu a „osobitost“ předložených jídel. Je přitom jedno, o jaký styl kuchyně jde, a roli při hodnocení restaurací nehraje ani vzhled podniku nebo výkon obsluhy. Proces se několikrát opakuje, a pokud se tři hodnotitelé shodnou, je podniku příslušné ocenění poskytnuto. Hvězdičku však lze nejenom získat, ale při kontrolní inspekci také ztratit.

Spojitost ocenění Michelin se známou značkou francouzského výrobce pneumatik není rozhodně náhodná. V roce 1900 vydal majitel společnosti André Michelin svého prvního průvodce, který měl motoristům pomoci v případě poruchy vozu. Kromě nezbytného seznamu servisů byla součástí publikace, která byla zpočátku rozdávána zákazníkům zdarma, i doporučení týkající se možností kvalitního ubytování a stravování.

V zájmu lepší orientace byl v roce 1926 zaveden do Michelinova motoristického bedekru symbol hvězdičky, který označoval obzvláště dobré restauranty. Na počátku 30. let přišel Michelin s trojstupňovým hodnocením kvality, vyjádřeným vždy příslušným počtem hvězdiček. V té době také průvodce vyměnil svůj původně modrý obal za dodnes používaný červený.

Autor: