Sobota 25. května 2024, svátek má Viola
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Místním kimči, Korejcům kolena

Česko

Automobilka mění chutě, i na Ostravsku se jí ostré zelí a mořské řasy

NOŠOVICE Lidé na Ostravsku se učí názvy dosud nepoznaných jídel jako kimči nebo hwante-gui. A překvapivě si zvykají. Je to oboustranné. Stejně tak i Korejci, kteří v Nošovicích vybudovali a provozují automobilku, propadají kouzlům české kuchyně a pro ně nezvykle velkým porcím masa.

Administrativní budova nošovické automobilky zažila ve čtvrtek neobvyklý večer. Hned dvacet mladých korejských kuchařů tam předvádělo své umění. „Přijeli jsme rozšířit vzájemné kulturní porozumění,“ komentoval smysl kuchařské výpravy profesor katedry gastronomie jihokorejské univerzity ČoSu-Kun. Mladí kuchaři budou předvádět své umění v příštích dnech ještě ve Frýdku-Místku nebo v Praze.

Pro zaměstnance automobilky není korejské jídlo ničím novým. Mohou si v jídelnách vybrat, zda chtějí korejskou nebo evropskou kuchyni. „U evropského jídla není fronta nikdy, u korejského se táhne fronta až před jídelnu,“ líčí mluvčí automobilky Petr Vaněk, jak takové obědová pauza v administrativní budově vypadá. Korejské jídlo si mohou zvolit i zaměstnanci přímo ve výrobě. „Má to výbornou chuť. Zvykli jsme si velmi brzy,“ shodovali se dělníci, kteří se také účastnili čtvrteční večeře připravené dvaceti korejskými kuchaři.

„To víte bůček to není, ale chutná mi to,“ směje se nad korejskými porcemi starosta Nošovic Miroslav Kačmarčík. Jídlo je pro Čechy nezvykle ostré - především klasický korejský pokrm, kterým je ostré kvašené zelí zvané kimči. Petr Vaněk vysvětluje, že podíl zeleniny a masa je u korejského jídla zhruba čtyři ku jedné. „Složení jídla vychází z tradice. Korea nebyla v minulosti bohatým státem a jídlo bývalo chudé. Neoplývá relativně drahými surovinami, jakými je maso nebo cukr,“ říká Vaněk.

I podle Korejky Michong Ho, která skupinu kuchařů doprovází a která se při studiích v Praze naučila i česky, si Češi na korejskou kuchyni rychle zvyknou. „Něco máme společného. Například Češi i Korejci mají rádi hodně česneku,“ říká průvodkyně korejské kuchařské výpravy.

A jak reagují Korejci na českou kuchyni? Podle Michong Ho velmi dobře. „Korejcům chutnají různé vaše omáčky nebo maso v černém pivu,“ říká průvodkyně. Mluvčí automobilky doplňuje, že Korejci z Nošovic oceňují především oblíbenou stravu Čechů, jakou jsou pečená vepřová kolena. „Mají najednou jedno a půl kila masa pro sebe. Takové jídlo z Koreje neznají a tady jsou s ním velmi spokojeni.“ Podle hrubých odhadů žije nyní na Ostravsku pět stovek Korejců, které přivedla značka Hyundai. Část bydlí ve Frýdku-Místku, část v Ostravě. „V Nošovicích se s nimi prakticky běžně nesetkáme. Ale máme už připravené společné kulturní akce. Například letošní stavění máje. Provázet je budou společná kulturní vystoupení,“ plánuje starosta Kačmarčík.

Korejské jídlo se už začíná podávat i v okolních restauracích. Klasickou korejskou restauraci si před pár měsíci otevřela Korejka Hyun-Ok Kim. Po šestnácti letech života v Praze se přestěhovala blíže ke korejské automobilce, do Frýdku-Místku. Restauraci pojmenovala po ostrém zelí Kimči a nyní je zvědavá, zda k ní kromě Korejců začnou chodit také Češi. „Plánuji, že pro Čechy připravím takové seznamovací dny s korejskou kuchyní,“ říká výbornou češtinou. Základem jejího kimči se stává místní nošovické zelí, ale také česnek. Naopak přímo z Koreje si nechává dovážet speciální rybí omáčky nebo chili papričky, které jsou pro přípravu korejského zelí nezbytné. A rovněž speciální ledničku, kde tradičním způsobem připravené zelí dlouho vydrží.

***

Malý slovník korejské kuchyně

* Bibimbap: Rýže míchaná s hovězím masem, zeleninami a pálivou paprikovou omáčkou * Hwangtae-gui: Okořeněná grilovaná suchá treska * Baeču-kimči: Salát z čínského zelí s paprikou * Zapče: Smažené křišťálové nudle ze sladkého bramborového škrobu se smaženou zeleninou *Hobakzeon: Palačinky s cuketami

Vydání| Tato zpráva vyšla v prvním vydání

Regionální mutace| Lidové noviny - Morava

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!