Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Morava slibuje turistům hody

Česko

Nová strategie: Cizinci mají poznávat, co je zabijačka, vinobraní či slivovice

BRNO Jak přeložit slovo zabijačka do italštiny, polštiny, angličtiny či němčiny? Moravští experti na cestovní ruch řeší „gastronomické“ problémy. Chtějí letos lákat další zahraniční turisty právě na moravskou pohostinnost se vším všudy.

A odborníci potvrzují, že může jít o šanci. „Samozřejmě za předpokladu, že nepůjde jen o jídlo, ale o vhodné doplnění další nabídky pro turisty. A že podniky nabídnou dostatečnou kvalitu,“ poznamenal Martin Vaško z katedry cestovního ruchu Vysoké školy ekonomické.

Novou společnou strategii včera na brněnském veletrhu Regiontour představili zástupci čtyř moravských krajů. „Lidé by měli vychutnat Moravu všemi smysly,“ poznamenal olomoucký hejtman Martin Tesařík, když poprvé představil i speciální jídelní katalog, který obsahuje také doporučené trasy po „jídelně atraktivních“ místech, vinařských lokalitách či domácích pivovarech. Vydali ho v šesti jazykových kombinacích a budou ho rozdávat i v zahraničí turistům a cestovním kancelářím.

Kromě tradičních vinných sklípků již na Moravě fungují i první místa, které se právě na moravská jídla zaměřují. Platí to například o Borkovanském mlýně u Kyjova, kde zorganizují klidně i zabijačku. A pobyty s pochoutkami tam jezdí užít domácí i zahraniční hosté.

Po celý rok pak na projekt Morava a Slezsko - region plný chutí a zážitků navážou další akce. Například součástí festivalu Brno - město uprostřed Evropy bude Klobásová party, pokračovat budou i krajské soutěže nejlepších regionálních produktů.

Zkusit ochutnat něco z místního jídelníčku si většinou přejí mnozí ze zahraničních hostů v hotelích. „Nelišil bych to ale na české nebo moravské, ani knedlíky nejsou to hlavní. Návštěvníci ale často volí místní značky vín,“ říká ředitel brněnského hotelu Royal Ricc Martin Benada. Naopak podle zkušeností ředitele stravovacího úseku Jiřího Illeka z hotelu Voroněž moravské speciality zažívají doslova renesanci. „Hosté mají velký zájem, rádi si objednávají moravské vrabce, vinné zelí, všechny druhy gulášů ať už s knedlíčkem, nebo rohlíky, pečenou kačenu nebo vepřové výpečky třeba se špenátem. Populární je také zabijačka,“ popsal. Hotel podobné speciality nabízí i jako součást občerstvení na rautech.

Gastroprojekt moravských krajů ale myslí i na to, že turisté si budou chtít zavzpomínat na dovolenou i doma. Katalog proto obsahuje i recepty třeba na jihomoravské patenty (bramborové placky) s mákem a povidly či mix brambor s pohankou dochucený brynzou a slaninou neboli kontrabáš ze Zlínska. Tak aby bylo možné využít suroviny dostupné i v cizině.

***

Jak také může chutnat Morava? Moravských specialit jsou desítky. Mnohé dosáhly světové proslulosti a některé mají již i evropské známky: * Speciality: Olomoucké tvarůžky, tradiční sýr Niva z Otinovsi, valašská kyselica, moravské klobásy a zabijačky. Ti odvážnější mohou ochutnat i bachoru - pečené hrubé střevo nebo vepřový žaludek plněné třenými bramborami a cibulí, slaninou a kořením. * Jídla s Moravou v názvu: moravský vrabec, moravské uzené, moravské zelí (zejména způsobem úpravy, bývá zahušťované většinou jíškou či alespoň strouhanými syrovými brambory). * Sladkosti: Perníkové štramberské uši, koláče jako ty hanácké nebo proslulé valašské frgály (ty existují ale i v „méně sladkých“ verzích, například se zelím), trnkové (švestkové) knedlíky. * Zelenina: Znojemské okurky, vybrané druhy zelí (mj. tzv. nošovické či třeba tuřanské) * Destiláty: Bylinný likér Lysá hora, Prostějovská Starorežná, Priessnitzův likér, různé druhy pálenek - zejména slivovice ze švestek či durancií nebo jablečný kalvados. * Víno: Moravská vinařská oblast je známa i atmosférou vinných sklepů. * Pivo: Starobrno, Radegast, Ostravar, Litovel, Holba, Zubr, Černá Hora a další pivovary, většina nabízí i možnost prohlídky areálu. * Minerálky: Hanácká kyselka, Ondrášovka, ale například i luhačovická Vincentka, pro ty odvážnější i hořká Šaratice užívaná při léčbě poruch zažívání. * Další nápoje: Jablečné mošty z biomoštárny v Hostěníně

Vydání| Tato zpráva vyšla v prvním vydání

Regionální mutace| Lidové noviny - Morava

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!