Úterý 21. května 2024, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Ovčí mléko místo viagry

Česko

Nakupovat bioprodukty na farmách začíná být „trendy“. Seženete tam i kozí a ovčí mléko nebo sýr.

Kozí mléko je podle odborníků velmi zdravé a může příznivě působit na řadu onemocnění. Podle dřívějších německých výzkumů snižuje pravidelná konzumace kozího mléka nervozitu, mírní stresy a úzkostné stavy. Údajně také zlepšuje nejen celkovou kondici, ale i některá kožní onemocnění, například lupenku. Má se i za to, že působí pozitivně při přecitlivění žaludeční a střevní stěny a pomáhá nemocným při léčbě astmatu.

V množství bílkovin sehrává kravské mléko s kozím vyrovnaný souboj, ne už tak ve stravitelnosti. Kozí mléko je oproti kravskému lépe stravitelné, protože obsahuje jemné tukové kuličky. Je vhodné zvláště pro lidi s citlivým žaludkem. Toto mléko se dříve jako součást speciální diety doporučovalo i pacientům s tuberkulózou. Jeho další předností je, že zlepšuje imunitu – proto se často uvádí, že působí příznivě i při onemocnění rakovinou.

Čerstvé kozí mléko nezapáchá

Ke konzumaci se nehodí mléko od kozy, která porodila. Když se ho napijete, s největší pravděpodobností se dostaví průjem. Při kuchyňské úpravě se takové mléko zase sráží. Asi týden po porodu se však složení mléka změní a lze je konzumovat zcela bez obav.

Mnoho lidí má podle chovatelky Jiřiny Janíčkové ke kozímu mléku odpor a tvrdohlavě ho odmítají ochutnat. „Řada domácích producentů ovšem škodolibě vyzkoušela zaměnit kozí mléko za kravské – zjistilo se, že mnoho zarytých odpůrců anonymní vzorek kozího mléka od kravského vůbec nerozpozná,“ tvrdí Janíčková.

„Čerstvě nadojené mléko nemá při dodržení hygienických standardů žádný pach či příchuť,“ říká chovatelka. Když se ale mléko špatně uskladní, může se u něj specifická kozí příchuť vyvinout. Příčinou je zrání mléka a vývoj specifických organických kyselin, které jiná mléka nemají.

Ovčí mléko je vodnaté, má bílou nebo nažloutlou barvu, specifickou vůni a příjemně nasládlou chuť. Oproti kozímu nebo kravskému mléku obsahuje téměř dvakrát více bílkovin, ale i tuku. Proto odborníci doporučují pít raději kozí mléko.

Ovčí mléko prý působí proti rakovině

Mléko od ovce je bohaté na vitaminy A, B1, B2, B12 a C. Obsahuje kyselinu orotovou, které se připisují protirakovinné účinky. Díky významnému množství zinku a železa se ve Velké Británii jeden čas vedla kampaň s heslem: „Ovčí mléko s vysokým obsahem zinku je hlavní alternativou viagry.“ Stejně jako kozí je možné ovčí mléko zpracovávat až po sedmi dnech od porodu. Mléko se využívá pouze k výrobě sýrů.

Často se spekuluje o tom, zda jsou kozí nebo ovčí produkty více alergenní než mléko a sýry od krav. „V odpovědi na tuto otázku se dostupné prameny liší, ale pravděpodobně bude možnost vyvolání alergie srovnatelná,“ míní Josef Krupička z Ústavu imunologie a mikrobiologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Alergie totiž vyvolává především bílkovina kasein, kterou obsahují všechny uvedené druhy mléka. „Některé zdroje uvádějí lepší toleranci ovčího a kozího mléka díky odlišnému složení bílkovin a tukových částic,“ doplňuje Krupička.

Případná alergie se projeví především vodnatými průjmy, poklesem hmotnosti a větším zavodněním organismu. V menší míře se mohou vyskytnout i kožní problémy.

Mléko pasterizujte

Mléko, ať už kterékoliv, je velmi dobrou živnou půdou pro nejrůznější mikroorganismy. „To musí mít člověk, který se rozhodne chovat a využívat zvířata k mléčné produkci, neustále na paměti,“ zdůrazňuje Janíčková. Existuje totiž řada chorob, které se dají právě mlékem přenášet. Proto je důležité zachovávat důkladnou hygienu nejen při dojení, ale i při uchovávání a zpracování mléka a sledovat zdravotní stav zvířete a jeho mléčné žlázy.

Mléko před požíváním pasterizujte – po 30 vteřin je zahřívejte na teplotu 72 °C. Tento postup se doporučuje hlavně tehdy, když mléko budou pít malé děti, těhotné ženy nebo lidé s oslabenou imunitou. „Ale i pasterizované mléko se může opět kontaminovat nežádoucími mikroorganismy. Proto by mělo být uchované v chladu a přikryté,“ radí Janíčková.

Pokud je ale zvíře zdravé a vy netrpíte sníženou imunitou, můžete pít mléko i nepasterizované. „I šetrná pasterizace totiž zničí některé tepelně nestabilní cenné enzymy,“ uzavírá Janíčková.

***

Produkty z kozího a ovčího mléka

Kysané mléčné výrobky

Kozí i ovčí jogurty jsou lépe stravitelné než jogurty vyrobené z kravského mléka.

Tvaroh z kozího mléka

Dlouhodobým kyselým srážením kozího mléka a působením malého množství syřidla vznikne tvaroh. Ten má jemnější konzistenci než tvaroh z mléka kravského.

Sušené mléko

Je vhodné hlavně pro dětskou výživu.

Tvrdé sýry

Oproti sýrům z kravského jsou sýry z kozího mléka bledší a tvrdší.

Sýry s ušlechtilou plísní

Mají vysoký obsah sušiny (okolo 50 %). Díky tomu je lze dlouho skladovat.

Hnědé syrovátkové sýry

Vyrábějí se z odstředěného kozího mléka, kozí smetany a syrovátky získané výrobou sladkých sýrů z kravského mléka.

Brynza

Tvarohovitý, uzrálý, mírně solený sladký sýr.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!