Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Pražané kávě rozumějí

Česko

  12:30
PRAHA - V socialistickém Československu obliba kaváren upadala. Řada z nejvyhlášenějších byla uzavřena. Rozkvět přišel až v poslední době, kdy rostou jako houby po dešti.
kavárna.

kavárna. foto: Lidové noviny

„Stále častěji k nám lidé chodí jenom na kávu a k tomu si třeba přečtou noviny. Je tu víc klidu než v klasické restauraci,“ říká Tomáš Nřímek, provozní Grand café Orient v centru města. Na klasického turka do skleničky se už chodí málokdy. Návštěvníci pražských kaváren dokáží ocenit kvalitní kávu a také její přípravu.

Oblíbené je cappuccino, latté a různé kávy s příchutěmi. „Pražané si navykli pít kvalitní kávu, hodně se začíná pít káva na italský způsob, tedy po malých šálcích. A hodně silné. Odpadají od barbarského pití slabé kávy v obrovském hrnku. Také pití klasického turka je na ústupu,“ říká Vít Muller z Lamborghini.

Pražské kavárnictví vychází z vídeňského. V kavárně Louvre si zakládají na klasickém servírování kávy. „U nás v kavárně je tento způsob velmi oblíbený. Kávu podáváme na stříbrném servisu. samozřejmostí je sklenka vody a malá sladkost,“ přibližuje provozní Lukáš Krix.

Lidé hledají v kavárně klid
„To, že Pražané častěji navštěvují kavárny a dopřávají si kvalitní kávu souvisí také s tím, že se celková životní úroveň v Praze zvyšuje. Zároveň se Praha přibližuje velkým evropským metropolím s hlubokou kávárenskou historií jako Vídeň, Řím nebo Amsterodam,“ míní sociolog Jan Spousta.

Je to jasný trend, který je citelný ve všech metropolích, jmenuje se návrat do klidu kaváren. K tomuto názoru se připojuje i expert na životní styl Jaromír Novotný.

„Po letech, kdy se chtěli lidé bavit a pít nespoutaně alkohol, přichází jisté vystřízlivění a touhy po klidu a pohodě,“ tu nabízejí právě kavárny,“ říká Novotný. Podle jeho názoru přibývá lidí, kteří jsou v zaměstnání velice vytížení a právě oni hledají jistou možnost relaxace právě v kavárnách.

Jejich počet se kvůli tomuto zájmu v metropoli neustále zvyšuje a kavárníci si začínají pochvalovat i tržby. „Konečně si k nám našli cestu i senioři, to je velmi dobrá klientela, jsou slušní a dávají nám příjemné spropitné, “ říká jeden z provozovatelů malé kavárny v Nuslích.

Podle jeho názoru právě senioři, studenti a manažeři patří k nejčastějším hostům. „Dříve jsem si obchodní schůzky plánoval do restaurace, jako pracovní obědy, dnes už volím radě kavárnu,“ říká manažer výstavby Jan Hlodek s tím, že v restauraci člověka láká alkohol, což je v prostředí kavárny prakticky vyloučené.

Autoři: