Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Rakovina mezi salátem a steakem

Česko

Výskyt rakoviny u vegetariánů je obecně menší než u zbytku populace, ale netýká se to všech forem tohoto onemocnění.

Vegetariánství si za svůj životní styl lidé vybírají z nejrůznějších důvodů: etických, náboženských, někdy také enviromentálních či ekonomických. Britští a novozélandští lékaři se pokusili zjistit, jestli by k řadě těchto dobrých důvodů nedal přiřadit další: rakovina.

Připravili proto velkou statistickou studii, které se nakonec zúčastnilo 61 566 můžu a žen z britských ostrovů. Pro účely své práce je lékaři rozdělili do několika skupin podle vztahu ke konzumaci masa: na dvacetitisícovou armádu vegetariánů, asi osm tisíc konzumentů výhradně ryb a třicetitisícovou kontrolní skupinu těch, kteří si neodepřou žádné maso. Účastníky pak vědci přibližně 12 let sledovali.

Podle výsledků zveřejněných v časopise British Journal of Cancer se během této doby u sledovaných lidí objevilo 3350 případů rakoviny. Z toho 2204 připadlo na konzumenty masa, 317 na ty, kteří jedí jen maso rybí, a 829 na vegetariány.

Vědci pak dále porovnávali výskyt jednotlivých typů rakoviny, jež mají odlišné příčiny. Zároveň také z údajů „odfiltrovali“ faktory, které se složením stravy bezprostředně nesouvisejí: například vliv kouření, věku nebo tělesné váhy.

Protože vegetariáni měli obecně nižší index tělesné hmotnosti, méně kouřili, pili alkohol a také se více hýbali, rozdíly způsobené (zřejmě) jen odlišnou stravou nejsou tak velké, jak by se mohlo na první pohled zdát. Po „odfiltrování“ se mezi odpírači masa vyskytlo o 12 procent méně případů rakoviny než u jeho milovníků. U jedlíků ryb to bylo o 18 procent méně.

Mnohem větší byly rozdíly při srovnání účastníků studie podle typů rakoviny. Výrazně méně trpěli vegetariáni především rakovinu žaludku, močového měchýře a také mnohočetným myelomem postihujícím krevní buňky. Milovníkům ryb se tyto druhy rakoviny tolik nevyhýbaly. V případě rakoviny žaludku je to nepochybně tím, že konzumace masa zvyšuje riziko tohoto (byť relativně vzácného) onemocnění. V ostatních případech může být mechanismus podobný. Možné je i to, že zelenina nás nějakým způsobem chrání.

Kupodivu se ale podle studie zdá, že jeden typ nádorového onemocnění má políčeno právě na vegetariány: rakovina děložního krčku. Ženy vegetariánky (i ty, které jedly ryby) ji měly dvakrát častěji než „masožroutky“.

Protože tento druh rakoviny souvisí s výskytem běžného viru, nabízí se hypotéza, že imunitní obrana vegetariánek je narušena. Počet celkových případů v rámci studie ovšem nebyl příliš velký. Není tedy vyloučeno, že šlo jenom o náhodu, upozorňují autoři studie.

U nejčastějších rakovin (například střev) nebyly ale rozdíly výrazné. Sami autoři studie říkají, že výsledky nejsou tak průkazné, aby se odhodlali měnit současná dietní doporučení preferující vyváženou stravu. Zdá se tedy spíše, že důležité je dbát o svůj životní styl alespoň jako průměrný vegetarián.

Autor:

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...