Důkazem je výzkum vědců z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Zaměřili se na ryby ve Vltavě a části Labe, konkrétně na jelce tlouště – kaprovitého a široce rozšířeného šupináče. LN mají výsledky jejich bádání exkluzivně k dispozici. Perfluorované látky jsou podle měření v tkáních ryb od Lipna po Hřensko, a to od desítek po stovky nanogramů na gram suché svaloviny.
„To znamená, že když sníte gram takové ryby, je to stejné, jako kdybyste vypili jeden až deset litrů vody na hranici limitu navrhovaného Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA). Porce ryby se tak rovná dvaceti až sto litrům takové vody,“ řekl LN Tomáš Cajthaml z Ústavu pro životní prostředí Přírodovědecké fakulty. EFSA nyní navrhuje, aby maximální – bezpečný – limit pro perfluorované látky činil 6,5 nanogramu na litr pitné vody.