Pondělí 27. května 2024, svátek má Valdemar
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

„Sandtnerka“ je pořád k mání

Česko

Resuscitace české kuchyně pokračuje. Porevoluční odmítání knedlíků a otvírání úst a břich těstovinám a pizzám konečně ustoupily a na výsluní se vrátila poctivá česká kuchyně.

Většina slovutných šéfkuchařů se odvolává na dokonalou kulinařinu první republiky. Tehdy patřila Praha spolu s Vídní a Paříží k hlavním gastronomickým centrům kontinentu. Česká kuchyně si ovšem pozornost a úctu zaslouží. Vychází z maďarské i rakouské a zároveň absorbuje zdejší lidové zvyklosti. Jen v naší kuchyni se používají tři druhy mouky a umíme také různé druhy knedlíků.

Česká kuchyně je rafinovaná, jednoduchá i složitá. „Vařit zvládne každý, pro omáčky se ale musíte narodit,“ tvrdí Václav Frič, šéfkuchař Pražského kulinářského institutu, jenž se na tradici prvorepublikové kulinařiny snaží navázat. Kromě pořádání kurzů vaření vydali trojdílné DVD Zapomenuté poklady české kuchyně s podtitulem Jak to ta babička tenkrát vařila. Během šesti hodin zhlédnete přípravu 70 typicky českých receptů – kančí se šípkovou i šišky s mákem. Nechybí ani booklet s recepty. Klasika v. nová vlna Pokud jste se nestihli naučit vařit od svých babiček, nezoufejte, některé klasické kuchařky se v posledních letech dočkaly reedice. Jitka Rákosníková, šéfredaktorka časopisu F. O. O. D., přepracovala kultovní Klasickou českou kuchařku z roku 1924 od Marie Janků Sandtnerové, jedné z prvních autorek českých kuchařek, a recepty upravila pro současné suroviny. Zvládnete tak celé kuchařské umění s ohledem na rozpočet i linii (XYZ, 499 Kč). Minusem je zpřeházený obsah.

Pro profíky a fajnšmekry vyšla reedice kuchařky Jak se vařilo u Šroubků (Pragma, 228 Kč) z roku 1911 od Karla Šroubka, nejvýznamnějšího restauratéra a šéfkuchaře Grandhotelu Šroubek na Václavském náměstí, známého zajímavými úpravami vnitřností. Na tradiční české maso – vepřové, hovězí a telecí – se zaměřila v nové kuchařce Znovunalezené recepty (Exempla, 382 Kč) Eva Filipová, autorka několika kuchařek. Představuje opomíjené části v lahodných úpravách, např. hovězí oháňku v perníkové omáčce, sulc nebo sekanou. Nechybí popis jednotlivých částí masa – víte tak, co máte koupit.

Cit pro výběr receptů a spolupracovníků (šéfkuchaři Jiří Král, Radek Šubrt, Jaroslav Sapík), srozumitelné podání a nádherné fotografie charakterizují také další publikaci Evy Filipové, Česká kuchyně v moderním pojetí (Pragma, 398 Kč). Tradiční recepty představila v současném gastronomickém stylu a dokázala, že česká kuchyně může být světová. Kuchařka se však hodí hlavně pro zkušené šéfkuchaře, začátečníci více ocení Znovunalezené recepty nebo starou dobrou „Sandtnerku“.

Autor:

Karban a Karban, s.r.o.
Řidič/ka dodávky/skladník

Karban a Karban, s.r.o.
Praha
nabízený plat: 36 500 - 40 000 Kč