• Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Školní kuchyně vaří i po italsku

Česko

BRNO Mnozí se na ně stále dívají skrz prsty, přestože by obstály i v dobré restauraci. Už třetím rokem o tom kuchařky brněnských školních jídelen přesvědčují porotu odborníků i laiků včetně školáků při ojedinělé soutěži O nejlepší školní jídelnu. Včera poprvé se ke sporákům postavily i jejich kolegyně a kolegové ze školních kuchyní zbytku Moravy.

Celkem se soutěže zúčastnilo deset tříčlenných týmů, z toho polovina „domácích“. Ukázat své kvality přijely týmy ze škol v Příboře, Českém Těšíně či z Rožnova pod Radhoštěm. Podle zadání soutěže měly připravit hlavní jídlo inspirované italskou kuchyní, polévku, salát a moučník. „Podmínkou je, že všechny pokrmy, kterými se tu soutěžící pochlubí, musí být běžně v jejich jídelně připravovány,“ zdůraznila ředitelka soutěže Anna Packová. Cena použitých potravin pro jednu porci nesmí přesáhnout 35 korun, aby se co nejvíce přiblížila ceně za školní oběd, která činí podle vyhlášky 27 korun a 50 haléřů. Protože se v rámci soutěže připravuje vždy jen deset porcí, pořadatelé cenu mírně navýšili.

Vítězství si nakonec odvezly kuchařky ze školy Videčská z Rožnova pod Radhoštěm, zaujala jejich zeleninová polévka s pohankovými knedlíčky i těstoviny s tuňákem. Klání si pochvalovaly také kuchařky ze základní a mateřské školy Ostravská z Českého Těšína. „Vařilo se nám moc dobře a skončily jsme třetí, což je super,“ neskrývala radost Marie Bieleszová. Čtrnáctičlenné porotě předložil tým mimo jiné květákovou polévku se zelenými kroužky, králičí filetky na olivách či jablkový dezert.

Vydání| Tato zpráva vyšla v prvním vydání

Regionální mutace| Lidové noviny - Brno

Autor:
  • Vybrali jsme pro Vás