„Na festivalu jde hlavně o zábavu, dobré jídlo, ale také o odvahu,“ uvedl Ljubomir Erovič, srbský šéfkuchař a specialista právě na přípravu varlat. O tom, jak správně upravit tuto pochoutku, dokonce vydal kuchařskou příručku.
Pochoutky, které se připravují, jak Srbové prohlašují, „z bílých ledvin“, jsou podle znalců bohaté na testosteron. Na Balkáně proto věří, že konzumací pokrmů z varlat muži posílí své libido.
„Býčí varlata jsou nejchutnější, guláš z nich je vynikající,“ míní Zoltan Levai, který vyhrál poslední ročník soutěže. Návštěvníci netradičního festivalu mohli ochutnat varlata také na pizzách nebo připravená s bešamelovou omáčkou či s příchutí bylin.
Pochoutky mohli spláchnout pivem a vínem, případně se osvěžit koupelí v horském potoce nebo srbskou lidovou hudbou. Podávaly se ovšem i tradiční pokrmy připravené z jehněčího nebo vepřového masa, podle pořadatelů však prý „jen jako příloha“.