Čtvrtek 16. května 2024, svátek má Přemysl
130 let

Lidovky.cz

Tradice vymírají, klesá počet zabijaček

Česko

PRAHA Tradiční zabijačka se stává v České republice stálé méně obvyklým jevem. Jitrnice, ovar či tlačenku z vlastnoručně vykrmeného pašíka si dopřeje rok od roku stále méně lidí. Zatímco v roce 2000 byla hmotnost při zabijačkách poražených prasat vyčíslena na 75 000 tun, v letošním roce odhaduje ministerstvo zemědělství další pokles na 20 000 tun, tedy asi 148 tisíc prasat.

Podle předsedy Českého svazu zpracovatelů masa Jaromíra Klouda je důvodů, proč dříve tolik rozšířená tradice z venkova mizí, více.

Při současných cenách vepřového masa vyjde levněji jeho koupě v řeznictví či supermarketu. Při pořízení masa tímto způsobem navíc odpadají práce, starosti či nepořádek spojené s chovem zvířete, o které dnešní společnost nestojí. „Životní styl se mění a již není tolik rodin, které doma chovají prase.“

Stále více restaurací zejména v podzimních a zimních měsících také nabízí zabijačkové pochoutky. Pro člověka, který dostane chuť na zabijačkovou polévku či guláš, je nejjednodušší zajít si na ně do tepla hospodského lokálu, míní Kloud.

U lidí, kteří prasata stále doma chovají, podle něj převládají jiné než ekonomické důvody. Nynější malochovatelé prasat chtějí hlavně získat vlastní maso, kde mají jistotu, čím zvíře krmili. „Co je vlastní, to je dobré.“

Autor:

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...