Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Vikárka, kde by panu Broučkovi nechutnalo

Česko

Těžko říct, koho chce Vikárka ke svým stolům přilákat. Pan Brouček ze slavných knih Svatopluka Čecha to ale asi nebude. Pivo tu mají drahé a svíčková je tuhá. Aspoň že ty nudle ve vývaru jsou občas domácí a jídlo servíruje obsluha, kvůli níž je člověk ochoten dát podniku ještě jednu šanci.

Vikárka je hostinec, který tu byl od nepaměti. Samozřejmě ne doslova, ale skoro. Díky její bohaté historii a umístění mezi zdmi Pražského hradu ji zná snad každý Pražan. V domě původně sídlilo vikářství, jemuž dal v roce 1347 Karel IV. právo vařit vlastní pivo. Zbožní pivovarníci měli se svým produktem úspěch a za vlády Rudolfa II. na přelomu 16. a 17. století zásobovali galony zlatavého moku četné umělce, alchymisty a cizí hodnostáře na císařském dvoře.

Dnes se tu čepují Krušovice poněkud méně zajímavým hostům z ciziny za poněkud hůře stravitelné ceny – čtyři deci piva za šedesát korun. Za mé nedávné návštěvy o nedělním odpoledni jsem tu zažila skupinku japonských turistů, kteří měli pro sebe celý salonek a popořadě se všichni donekonečna fotili se servírkou a poté i s číšníkem (jejich fascinace se snad dá vysvětlit „tradičními“ kroji, které tu obsluha nosí).

Megapodnik pro turisty?

Zdá se, že turisti jsou pro restauraci, která se v roce 2005 otevřela po sedmileté rozsáhlé rekonstrukci, hlavním zdrojem příjmů. Rozhodně tu teď pro ně mají víc než dost místa: kromě restaurace o několika místnostech, kde je celkem sto míst k sezení, patří Vikárce i sklep, kam se vejde dalších 60 lidí (pojmenován byl po Matěji Broučkovi, jehož tu Svatopluk Čech nechal vstoupit do 15. století), a salonky pro další tři stovky lidí v horním patře. Kromě toho vlastní Vikárka i vedlejší fastfood a Rudolfovu slévárnu ve stylu rudolfinské alchymistické laboratoře.

Staré časy tu připomíná i výzdoba. Na klenutých stěnách Vikárky visí staré mapy města a Hradu a do decentní klasické hudby, která se line ze stropních reproduktorů, tikají, vrčí a bijí staré pendlovky. A přestože ceny by tomu odpovídaly, Vikárka není tak docela past na turisty. Má víc kouzla a také se víc snaží.

Tak například – obsluha překvapila kvalitou. Vypadlo to, jako by jim skutečně záleželo na tom, jestli se jejich hosté budou chtít vrátit. Během obou mých návštěv byla obsluha příjemná a nevtíravá. Nečinilo jim nejmenší potíže lehce změnit složení jídel (můj společník nechtěl v salátu slaninu), a dokonce se během jídla přišli přeptat, jestli je všechno v pořádku. Musím říct, že na mě opravdu udělali dojem. Byli prostě tak… milí.

Právě proto budu psát následující řádky o tom, jak mi na Vikárce chutnalo, s těžkým srdcem. Tamní jídlo jsem si chtěla užít – už jen kvůli té milé obsluze. Jenže kvalitě obsluhy neodpovídalo ani zdaleka. Některé pokrmy byly celkem dobré – třeba předkrm v podobě šunky od kosti (95 Kč) se šalotkovým konfitem, ostrým křenem a hořčicovou omáčkou, která skvěle doplňovala jemné plátky masa. Jednoduchý salát (120 Kč) byl zase zalit chutným balzamikovým dresinkem a ocenila jsem na něm i to, že se v něm nevyskytoval ledový salát. Chutnal mi dokonce i hovězí a kuřecí vývar (55 Kč) – ovšem jen při mé první návštěvě, když k němu (tak jak to bylo psáno v jídelním lístku) byly domácí nudle. Při druhé návštěvě byly skvělé nudle nahrazeny čímsi, co připomínalo nalámané špagety, a vývar byl přesolený.

Svíčková se nedala rozkousat Člověk by si pomyslel, že v podniku tohoto typu bravurně zvládnou českou kuchyni. Maso ve svíčkové (195 Kč) však bylo tuhé jako v hospodě na rohu a omáčka nebyla o nic lepší než z prášku. Z pečeného vepřového kolene (245 Kč) se zase maso neodlupovalo tak lehce, jak by mělo. A zatímco telecí řízek (245 Kč) byl doplněn dobrou bramborovou kaší s cibulkou, řízek byl moc silný a těžko se kousal.

Při své druhé návštěvě jsem jako hlavní chod chtěla vyzkoušet něco z ciziny. Mezinárodní položky na jídelním lístku Vikárky obecně poněkud vzbuzují podezření (vzpomínám si například na kuřecí nugety se zeleninou a špagetami), tak jsem se rozhodla pro něco, co vypadalo celkem bezpečně: grilovanou vepřovou panenku v parmazánové krustě podávanou se zeleninovými lasagnemi (285 Kč).

Vepřové a lasagne nejsou sice nejobvyklejší kombinace, ale zdálo se, že by to mohlo být dobré. Bohužel jsem se zmýlila: kůrka na vepřovém byla strašlivě přesolená a lasagne tak vysušené, že se jejich vrchní vrstva dala rozkrojit jedině nožem na steaky. Chuť mi částečně spravily až švestkové knedlíky (85 Kč) posypané mákem a moučkovým cukrem a „bomba Malakoff“ (85 Kč), zákusek z piškotu a čokoládové pěny obalený v křupavé vrstvě čokolády.

Vikárka se v poslední době snaží zlepšit si pověst pořádáním různých gastronomických akcí – nejnověji to byl Hot Food Festival (Festival ostrého jídla), kde bylo možné ochutnat ostré pochoutky ze světa. Základním cílem akce bylo seznámit Čechy, jejichž kuchyně se s čili papričkami moc nekamarádí, s lahodností ostrých chutí. Pro případ nouze byl na místě dostatek mléka, sladkých šťáv a zdravotní sestra. Pěkný a chvályhodný nápad. Než ale začne Vikárka pořádat výpravy do světových kuchyní – mexické, indické, sečuánské nebo thajské, které nemají absolutně nic společného s položkami na jejich jídelním lístku, neměla by se snažit vylepšit hlavně českou kuchyni? To je to nejmenší, co se dá od restaurace s tak dlouhou minulostí očekávat.

Restaurant Vikárka Vikářská 39, Praha 1 Celkový dojem Tel.: 233 311 962 www.vikarka.cz Jídlo Otevřeno Po–Ne 11.00–21.00 Obsluha Laura Baranik recenzentka restaurací Atmosféra www.praguespoon.com