Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

Vyzkoušejte brambory ve slupce

Česko

Název britského pokrmu „Jacket potatoes“znamená v překladu brambory ve slupce. Britské jacket potatoes jsou však na hony vzdáleny našim bramborám na loupačku a vůbec není na škodu se s nimi seznámit. Připravují se ze skutečně velikých brambor a nevaří se ve vodě, nýbrž pečou v troubě. Proto se jim říká též „baked potatoes“, pečené brambory. Nepostradatelnými vlastnostmi takové pečené brambory je křupavá slupka, která při nakrojení musí udělat srozumitelné „křup“, a hedvábně nadýchaný vnitřek. Bezkonkurenčně křupavé slupky je možno dosáhnout důkladným osušením brambory před jejím vložením do trouby, dále pečlivým potřením celého jejího povrchu slunečnicovým nebo olivovým olejem a nakonec potřením slupky trochou jemné soli, která ze slupky vytáhne poslední zbytky vlhkosti a ve spolupráci s olejem zajistí dokonalou křupavost. Volba náplně bývá naprosto liberální, neboť Britové jsou toho názoru, že každý si do své brambory může dát, co chce.

POTŘEBUJEME:

Pro 4 osoby: 4 veliké brambory slunečnicový nebo olivový olej 40 g másla 320 g tuňáka v olivovém oleji 200 g čedaru sůl a čerstvě mletý pepř

POSTUP:

Předehřejeme troubu na 200 °C. Neoloupané brambory omyjeme, osušíme a jejich povrch propíchneme na několika místech vidličkou. Celé je zlehka potřeme olejem a solí, položíme na pečicí plech a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme 45 minut až 1 hodinu, dokud nejsou zcela měkké.

Mezitím nastrouháme čedar na hrubším struhadle a tuňáka necháme okapat. Upečené brambory vyjmeme z trouby a každou z nich ostrým nožem nakrojíme do tvaru kříže tak, aby se brambora otevřela, avšak nerozpadla. Vnitřek brambory zlehka načechráme vidličkou, osolíme a opepříme a vložíme kousek másla. Přidáme tuňáka rozdrobeného na kousky, povrch hustě posypeme čedarem a podáváme. Jacket potatoes jsou nejlepší podávané teplé, tedy při takové teplotě, kdy se máslo rozpouští, tuňák začíná vonět a sýr se pozvolna rozehřívá. Jsou-li horké, je jejich konzumace spíše obtížná a strávník musí počkat na jejich částečné vychladnutí, jsou-li naopak studené, je to tam veškeré jejich kouzlo.

4 další rady, jak vylepšit brambory

1 Obyvatelé britských ostrovů jsou světově proslulí svým poněkud svérázným přístupem ke gastronomii a některé z jejich oblíbených kombinací bývají pro naše chuťové buňky jen obtížně pochopitelné. Příkladem mohou být jacket potatoes plněné arašídovým máslem a sypané sýrem.

2 Jednou z nestárnoucích hvězd anglosaské gastronomie je salát coleslaw připravovaný z nakrouhaného bílého zelí (půlka hlávky), nastrouhané mrkve (3), nasekané jarní cibulky (4) a majonézy (100 g). Máte-li upečenou bramboru, naplňte ji salátem coleslaw a hustě posypte strouhaným sýrem.

3 Bez baked beans, pečených fazolí v rajčatové omáčce, by britská kuchyně ani zdaleka nebyla tím, čím je. Pojetí pečených fazolí coby náplně pečené brambory je na ostrovech neobyčejně populární, přičemž zmlsaní jedinci si nechávají do brambory přidat páreček či dokřupava opečenou slaninu a až poté je vše posypáno sýrem.

4 Odlehčenou a příjemně osvěžující náplní do jacket potatoes je sýr cottage promíchaný s nadrobno nasekanými čerstvými bylinkami, jako je petrželka, pažitka, bazalka či oregano. Proti ustálenému zvyku je v této variantě vynecháno závěrečné posypání strouhaným sýrem.

Autor: