Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Vyzkoušejte osvěžující bramborový salát

Česko

Jen málokterá potravina se může pochlubit takovou univerzálností jako brambory. Lze z nich zhotovit pokrmy nesmírně složité, ale i směšně jednoduché, navíc jsou k mání po celý rok, a to takřka za pakatel.

Tato hlíznatá plodina se zrodila v peruánských Andách a v Evropě se usadila v první polovině 16. století, a to nejprve ve Španělsku. Obyvatelé ostatních evropských zemí zpočátku pohlíželi na neznámý plod podezřívavě, neboť jej pro jeho příbuzenství s rulíkem zlomocným považovali za jedovatý, a teprve až ke konci 19. století bylo možno brambory označit za běžnou součást evropské kuchyně.

Brambory jsou snadno náchylné ke ztrátě vitaminu C i dalších cenných látek v nich obsažených. Vitamin C se vytrácí především při styku s kovem, proto je radno brambory loupat nerezovou škrabkou a vařit je v nerezovém hrnci.

Co se způsobu vaření týče, naprosto ideálním způsobem je vaření neoloupaných brambor v páře.

POTŘEBUJEME:

Pro 4 osoby:

600 g brambor

250 g plnotučného tvarohu

2 svazky ředkviček

5 lžic extra panenského olivového oleje

šťáva z poloviny citronu

3 lžíce čerstvé pažitky

sůl a čerstvě mletý pepř

POSTUP:

Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Ještě horké je oloupeme a necháme vychladnout. Mezitím nahrubo nastrouháme ředkvičky a nadrobno nasekáme pažitku. V misce metlou rozšleháme tvaroh s olivovým olejem a citronovou šťávou.

Přidáme pažitku a nastrouhané ředkvičky, ochutíme solí a pepřem a dobře promícháme. Vychladlé brambory nakrájíme na osminky a dáme do salátové mísy. Přidáme ochucený tvaroh s ředkvičkami a vše důkladně promícháme. Salát dáme vychladit do lednice na jednu až dvě hodiny. Před podáváním jej můžeme ozdobit kolečky ředkviček nebo plátky šťavnatých, nepříliš sladkých jablek. Na přípravu tohoto salátu je třeba disponovat bramborami, které jsou pevné, nerozpadají se a nejsou moučnaté. Bezkonkurenčně nejlépe se hodí brambory nové, které je možno použít i se slupkou. S ohledem na křehkou konzistenci uvařených brambor je lépe promíchávat je se zálivkou nikoliv pomocí kuchyňských nástrojů, nýbrž vlastníma rukama – prolnutí jednotlivých surovin bude dokonalejší.

***

4 další rady jak vylepšit salát

1 Z labužnické Francie pochází bramborový salát, který sestává z uvařených brambor (700 g), uzeného kuřecího masa (200 g), špenátových listů (100 g), nastrouhaného tvrdého sýra (100 g), pečeného česneku (4 stroužky), tvarohu (150 g), bílého vína (50 ml) a jarní cibulky (2).

2 O poznání jednodušší, nikoliv však méně dobrý, je španělský bramborový salát. Připravuje se z uvařených brambor (800 g), tuňáka v olivovém oleji (180 g), natvrdo uvařených vajec (4), vinného octa (2 lžíce), olivového oleje (5 lžic), jarní cibulky a petrželky.

3 Z Apeninského poloostrova pochází bramborový salát pikantnější chuti, který lze zhotovit z brambor (700 g), ančoviček (4 filátka), žloutku z uvařeného vejce, kaparů (1 lžíce), nakládaných cibulek (8) a okurek (4), vinného octa (1 lžíce), olivového oleje (3 lžíce) a dijonské hořčice (1 lžička).

4 Nesmírně jednoduchý, přesto však prudce elegantní a především chutný, je bramborový salát z brambor (800 g), na kostičky nakrájených rajčat (4 velká), šalotky, pažitky, strouhané goudy (100 g), vinného octa (1 lžíce), olivového oleje (4 lžíce), hořčice (2 lžičky) a parmezánu (70 g).

Autor:

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....