Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

Vyzkoušejte těstovinový salát

Česko

Jen málokterá ingredience je natolik všestranně použitelná jako italské sušené těstoviny. Krom bezpočtu tradičních variací na těstoviny s omáčkou existuje stejně nekonečné množství salátů z těstovin, jejichž výhodou je vysoká výživná hodnota v kombinaci s osvěžujícím provedením.

Kombinace rajčata-mozzarella-bazalka vychází ze základních chuťových pilířů italské kuchyně (bazalku může nahradit oregano). Při volbě ostatních ingrediencí se otevírá široký prostor bujné fantazii, přičemž je dobré držet se zásady nejvyšší možné kvality všech surovin a pravidla, že méně je někdy více.

Těstovinový salát je možno zhotovit prakticky z jakéhokoliv druhu těstovin, za předpokladu, že nejsou příliš objemné či dlouhé. Zcela nejvhodnějšími se zdají být farfalle (mašličky), a to nejen pro svou příhodnou velikost, ale i pro oku lahodící tvar. Dále se výborně hodí penne či pennette (krátké trubičky), fusilli či spirelli (spirálky) a conchiglie či riscossa (větší mušličky).

POTŘEBUJEME:

Pro 4 osoby 350 g krátkých těstovin 12 třešňových rajčátek 12 filátek ančoviček 12 kuliček mozzarelly 2 lžíce kaparů 2 lžíce čerstvé bazalky 4 lžíce extra panenského olivového oleje 1,5 lžíce vinného octa sůl a čerstvě mletý pepř

POSTUP:

Nejprve si připravíme zálivku - v misce metlou rozšleháme olivový olej s vinným octem, špetkou soli a trochou pepře.

Přivedeme k varu větší množství osolené vody, vhodíme do ní těstoviny a uvaříme doměkka.

Z těstovin slijeme vodu, vložíme je do salátové mísy, promícháme se zálivkou a necháme vychladnout.

Třešňová rajčátka rozkrojíme na poloviny, ančovičky taktéž překrojíme napůl a oregano nadrobno nasekáme. K vychladlým těstovinám přidáme třešňová rajčátka, ančovičky, kuličky mozzarelly, kapary a bazalku. Důkladně promícháme a hned podáváme.

Pro potřeby salátu je lépe těstoviny uvařit nikoliv „al dente“, jak tomu bývá u tradičních těstovinových pokrmů, nýbrž doměkka, tedy 10 až 12 minut od bodu varu. Nezanedbatelným krokem je také promíchání se zálivkou, ke kterému by mělo dojít záhy po uvaření, dokud jsou těstoviny teplé, neboť jen tak se k sobě navzájem nepřilepí.

4 další rady, jak vylepšit salát

1 Nezdolnou italskou klasikou je salát z čerstvých rajčat (4 větší) promíchaných s čerstvou bazalkou (16 lístků), stroužkem česneku vcelku a olivovým olejem (4 lžíce). Následně jsou přidány uvařené fusilli (350 g), tuňák v olivovém oleji (100 g), černé olivy (12 kousků) a na kostičky nakrájená mozzarella (120 g). Nakonec je vyjmut stroužek česneku, který posloužil k provonění ostatních ingrediencí.

2 Plný okouzlujícího francouzského šarmu je salát ze slávek (1 kg), jež byly vhozeny do hrnce s vroucím suchým bílým vínem (200 ml) a nadrobno nasekanou šalotkou (4 kousky) a povařeny 3 až 4 minuty, dokud se zcela neotevřely. Slávky jsou následně promíchány s uvařenými fusilli (350 g) a zálivkou z olivového oleje (3 lžíce) a šťávy z vaření slávek (2 lžíce).

3 Osmahlí obyvatelé Řecka jsou právem pyšní na svůj sýr Feta, jenž v tamních salátech zaujímá čestné místo. Velmi chutný je salát z těstovinových mašliček (350 g), zálivky z olivového oleje (4 lžíce) a vinného octa (1,5 lžíce), na kostky nakrájeného sýra Feta (150 g), drobných černých oliv (100 g) a na proužky nakrájené a na olivovém oleji krátce osmahnuté červené papriky (2 větší).

4 Dalekou Indii provoněnou tisíci druhy koření připomíná exotický salát z uvařených těstovin (350 g) promíchaných se zálivkou z jemného kari (1 lžíce), tekuté smetany (100 ml) a špetky skořice. Do salátu dále přijdou ředkvičky nakrájené na čtvrtky (1 svazek), žlutá paprika nakrájená na proužky, třešňová rajčátka (20), jarní cibulka (3) a čerstvá máta (1 lžíce).

Autor: