Úterý 25. ledna 2022, svátek má Miloš
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Za náročnou kuchyni je třeba zaplatit

Česko

VPaříži a obecně v celé Francii nesmíte vynechat návštěvu pekárny, kde si můžete vybrat z rozmanitých druhů delikates.

Už obyčejný croissant stojí za ochutnání pro svou typickou jemnou chuť. Pro milovníky čokolády je nejlepší volbou croissant s náplní pain au chocolat.

Na chléb, jak ho známe, ve francouzské pekárně hned tak nenarazíte. Zkuste se poptat po „německém“ chlebu. Francouzi totiž vše zajídají bagetou. Existuje spousty druhů, které se od sebe liší i technologií mletí zrna, a nedělí se proto jenom na tmavou a světlou. Každá bageta má něco do sebe a zkoušet a ochutnávat se jedině doporučuje. Pain suédois neboli švédská bulka je naplněná jako sendvič, jen je z arabského chleba. Ve Francii patří k populárním svačinkám.

Z cukrovinek nevynechejte tartes, což jsou dorty z lineckého těsta z různou náplní. Nejznámější je tarte aux citrons, tedy dort s citronovou náplní, ale dorty jsou v nabídce s různou náplní - od čokolády po veškeré možné ovoce.

Pokud budete chtít jít na kávu, vyzkoušejte brasserie, což jsou typické francouzské kavárny, kde se ještě nedávno popel z cigaret odklepával na zem. Vedle kávy nebo čtvrtky typického francouzského vína si v brasserii můžete objednat k zakousnutí i sýrový talíř, kterému se říká assiette aux fromages. Mezi nejpopulárnější sýry patří camembert, který připomíná náš hermelín, nebo pikantní comté. Výběr sýrů je ale daleko pestřejší. Ve Francii je jich k dostání přes čtyři sta druhů, a to z kravského, ovčího nebo kozího mléka. K sýrovému talíři se opět samozřejmě servíruje bageta.

Francouzská kuchyně se liší podle krajů, bude hodně záležet na tom, kam se vydáte. Například Bretaň je rybářský kraj, na talířích proto převládají ryby, naopak v Burgundsku velice rádi vaří cokoliv na víně - nejlépe hovězí nebo kohouta. Obecně si Francouzi dávají velice záležet na čerstvosti surovin, dostatku zeleniny a rozmanitosti.

Francouzi jsou vyhlášení hlavně svou „vysokou“ kuchyní, která působí na chuťové buňky, zrak i čich. Je ale poměrně těžká, protože obsahuje spousty různých omáček. Ataké náročná na přípravu, proto počítejte s tím, že v kvalitních restauracích porci pod 30 eur neseženete.

Francouzi přesto rádi konzumují i fastfoodová jídla doplněná hranolky, kterým říkají pommes frites.

Ve Francii také narazíte na velmi kvalitní mezinárodní kuchyně, které jsou na daleko lepší úrovni než u nás. Například v traiteurs asiatiques, asijských bistrech, můžete ochutnat jídla z různých exotických oblastí - třeba barmské, thajské a vietnamské speciality.

Oblíbené je ve Francii i sushi, které se stává čím dál více populární i v České republice. Zatímco u nás se ale jedná o poměrně luxusní záležitost, ve Francii sushi patří mezi levnější varianty stravování.

Nejlepší volbou je objednat si takzvaný Sushi set, jehož součástí je kromě sushi i polévka. Zaplatíte za něj kolem 12 eur.

Autor:

ANALÝZA: Tři důvody, proč Rusko vpadne na Ukrajinu. A tři další, proč ne

Premium Copak se asi odehrává v hlavě Vladimira Putina? To je otázka, kterou dnes řeší celý svět. Ruský prezident rozehrál...

Velký test samotestů na covid: lépe fungují výtěrové, některé neodhalí nic

Premium Ještě před dvěma lety znamenaly dvě čárky na testu, že se budou chystat křtiny, delta byly americké aerolinky, gama...

Nevěra dříve či později vztah zničí. A není cesty zpět, říká filmařka Sedláčková

Premium Vede doslova dvojí život ve dvou zemích. Ve Francii pracuje Andrea Sedláčková především jako střihačka filmů, u nás...