Úterý 21. května 2024, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Zelné závitky s rýží

Česko

VYŠŠÍ ŠKOLA GRILOVÁNÍ

Pokud náhodou nemáte chuť na maso, nemusíte nechat gril odpočívat. Grilovat můžete i zeleninu, pečivo či ovoce. Skuteční mistři grilu se shodují v tom, že na grilu se dá udělat úplně všechno, co připravujete doma. Takže i upéct nějaký dezert anebo uvařit rýži. Jen k tomu budete potřebovat kvalitní nádobí. Na gril rozhodně nedávejte nerezové nádobí a zapomeňte i na teflonové pánve (je veliké riziko, že se vám teflonová vrstva odloupne). Takže pokud nechcete kupovat speciální nádobí na gril, můžete otestovat třeba kvalitní litinu. Na pánvi pak můžete klidně předsmažit směs do plněných žampionů a ty pak na roštu krásně dodělat.

Výtečné jsou i teplé směsi z grilované zeleniny, nakrájené na dlouhé proužky. Musíte dávat pozor, až zelenině naskočí puchýřky, pak je nejvyšší čás ji stáhnout. Ke grilování se hodí všechny druhy zeleniny, ale opravdu vynikající je třeba lilek, cuketa nebo cherry rajčátka na stonku. Když s nimi dozdobíte steak, nikdo neodolá.

POTŘEBUJEME: velká zelná hlávka půl kila vařené rýže čerstvý tymián, oregano a bazalka 100 g parmazánového sýra 200 g měkčího sýra 250 g cottage sýra tři větší rajčata tři lžíce olivového oleje hrubozrnná sůl pepř

POSTUP: Velkou zelnou hlávku rozeberte na jednotlivé listy, z těch největších vykrojte zbytky košťálu, aby se dal list hezky rolovat. Do misky nasypte uvařenou a vychlazenou rýži (asi půl kila). Přidejte jemně sekaný tymián, oregano a bazalku. Nastrouhejte parmazánový sýr (asi 100 g) a měkčí sýr (200 g). Všechno zamíchejte s 250 ml cottage sýru. Přidejte najemno nasekaná rajčata (tři větší), tři lžíce olivového oleje, hrubozrnnou sůl a pepř. Promíchejte s rýží a směs balte do zelných listů. Závitky můžete upevnit buď párátkem anebo jehlicí. Grilujte mimo hlavní žár asi tak 20 minut.

další tipy na (téměř) bezmasé pokrmy

GRILOVANÁ PIZZA S UZENINOU

Můžete si připravit vlastní pizza těsto, ale rychlejší je použít hotové chlazené nebo třeba jen pita chléb. Recept lze zjednodušit použitím větší bagety nebo bílého chleba. Příprava trvá maximálně deset minut a pečení na rozpáleném grilu asi čtvrt hodiny. Připravte si: pár oblíbených klobásek, dva větší pizzové korpusy, rajčatový protlak promíchaný s pestem (ochutnávejte, až vám bude vyhovovat), vypeckované olivy a další příchutě, které máte na pizze rádi (výborně chutnají třeba ančovičky), pár lístků čerstvé bazalky a mletý pepř. Zprudka ogrilujte klobásky, rovnoměrně. Pak je nakrájejte na šikmé plátky. Pizzu potřete směsí pesta a rajčatového protlaku, nazdobte plátky klobásy, olivami a dalšími ingrediencemi a grilujte tak deset minut. Na závěr přidejte bazalku.

BRAMBORY S CUKETOU

Mladé brambory omyjte a nakrájejte na větší kousky i se slupkou, pevnou cuketu pokrájejte na stejně veliké kusy. Jarní cibulku nasekejte na kolečka, rozmáčkněte několik stroužků česneku a do olivového oleje najemno nasekejte několik snítek tymiánu a rozmarýnu a zamíchejte s hrubozrnnou mořskou solí. Do delšího kusu alobalu, který přeložíte na polovinu, dejte několik brambor, pár kousků cukety, jeden až dva stroužky česneku, zasypte hrstí nakrájené cibulky a zalijte velkou lžící směsi bylin a olivového oleje. Zabalte do alobalu tak, aby nemohla unikat pára, a dejte na gril. Za dvacet minut budou brambory hotové. Dají se jíst samotné, ale jsou také ideální přílohou k masu.

PLNĚNÉ ŠPENÁTOVÉ TAŠTIČKY

Gril si předehřejte na nízkou teplotu. Ve větší pánvi na smažení rozehřejte olej a osmažte cibulku, až zkřehne. Dejte ji do misky a na pánvi osmažte špenát, jen chvilku, než zavadne. Promíchejte osmaženou cibuli, špenát, fetu a petrželku. Osolte, opepřete a nechte vychladnout. Mouku (250 g) promíchejte v míse s postupně přilévanou vodou (1 šálek), až vznikne měkké těsto. Prohněťte ho na moukou poprášeném válu na hladké těstíčko. Po několika dílech je vyválejte na pečicím papíře na kruhové placky o průměru asi 25 cm. Náplň z misky dejte na jednotlivé placky, přeložte napůl a pak přeložte rohy, aby vznikl obdélník. Potřete olejem tác na grilování a přeneste na něj balíčky. Grilujte do pěti minut po každé straně a potírejte olejem, až bude těsto opečené dozlatova a naskáčou na něm puchýřky.

Autor:
Témata: rýže, gril, sýr