14. září 2018 12:17, aktualizováno  13:39 Lidovky.cz > Zprávy > Domov

Zeman zasahuje do kauzy H-System. U Ústavního soudu se přimlouvá za družstvo Svatopluk

Miloš Zeman | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Miloš Zeman | foto:  Petr Topič, MAFRA

PRAHA Prezident Miloš Zeman zaslal Ústavnímu soudu nevyžádanou intervenci podporující stanovisko stěžovatelů z družstva Svatopluk v kauze H-System. V případu by chtěl vystupovat jako tzv. amicus curiae, tedy přítel soudu. V dokumentu, který poslal prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček, navrhuje zrušení rozsudku Nejvyššího soudu v kauze H-System.

Nejvyšší soud v červenci rozhodl, že družstvo Svatopluk musí do měsíce vyklidit byty v osmi domech v Horoměřicích u Prahy. NS tak vyhověl dovolání správce konkurzní podstaty společnosti H-System Josefa Monsporta. „Jsou tímto de facto zbaveni majetku, který užívali v dobré víře, a to bez jakékoliv kompenzace,“ zhodnotil Zeman situaci ve svém přípisu. Věc je podle něj „výjimečná a zcela zásadní“, a proto vyzval Ústavní soud, aby pomohl dosáhnout spravedlivého rozhodnutí.

Rozsudkem podle něj bylo zasaženo do základních práv a svobod lidí z družstva Svatopluk. Přijetí blíže neurčeného dopisu z Pražského hradu potvrdila mluvčí Ústavního soudu Miroslava Sedláčková. Zeman podobný způsob intervenci v minulosti avizoval.

Nejvyšší soud v červenci rozhodl, že družstvo Svatopluk musí do měsíce vyklidit byty v osmi domech v Horoměřicích u Prahy. NS tak vyhověl dovolání správce konkurzní podstaty společnosti H-System Josefa Monsporta. Lidé, kterých se rozhodnutí týká a kteří si domy sami dostavěli, se odstěhovat odmítají. Termín vystěhování byl do 23. srpna. Družstvo Svatopluk se obrátilo na Ústavní soud, ten vykonatelnost rozhodnutí NS do vynesení rozsudku odložil.

Mluvčí Ústavního soudu Sedláčková potvrdila, že podatelna přijala blíže neurčený dopis z Hradu. Zatím není součástí spisu, podatelna jej zpracuje až následující pracovní den, tedy v pondělí.

Zeman přítelem soudu

Prezident vnímá rozsudek jako zcela překvapivé rozhodnutí a jako odepření spravedlnosti členům Svatopluku. „Nejvyšší soud vůbec nezkoumal dobrou víru užívat nemovitosti a dostavět je za vynaložení nemalých finančních prostředků,“ podotkl Zeman v dokumentu. Poukázal na to, že lidé, kteří si domy dostavěli, postupovali v souladu s pokyny tehdejšího správce konkurzní podstaty a věřitelského výboru. „Nečinili nic za jejich zády ani bez vědomí konkursního soudu,“ napsal. Upozornil také, že při zastavení stavebních prací by nemovitostem hrozilo znehodnocení.

Doplnil, že členové Svatopluku nemohli předvídat, že NS posoudí věc jinak než předtím prvostupňový i odvolací soud. Tímto postupem NS jim byla odepřena možnost, aby ve věci podali řádný opravný prostředek - tedy odvolání.

Zeman uzavřel, že musí být zachován rozumný vztah mezi požadavky obecného zájmu společnosti a požadavkem na ochranu lidských práv. Spravedlivá rovnováha je podle něj narušena vždy, kdy jednotlivec musí nést individuální a nadměrné břemeno.

Mluvčí Ústavního soudu Sedláčková potvrdila, že podatelna přijala blíže neurčený dopis z Hradu, který zatím není součástí spisu. Podatelna jej zpracuje až následující pracovní den, tedy v pondělí.

Zeman není účastníkem řízení, není tedy jisté, zda a v jaké míře bude soud k jeho vyjádření přihlížet. Do případu chce prezident zasáhnout jako amicus curiae, tedy přítel soudu, což je člověk, který není stranou sporu, ale dobrovolně nabídne soudu informaci o svém právním nebo jiném pohledu na projednávaný případ. Rozhodnutí, zda přijmout takovou informaci či vyjádření, záleží na úvaze soudu.

Společnost H-System uzavřela po svém založení v roce 1993 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 zkrachovala, dokončila jen 34 rodinných domů. Tisícovka lidí přišla po pádu H-Systemu o miliardu korun. Majoritní akcionář Petr Smetka si za vytunelování firmy odpykal 12 let ve vězení. Situace členů Svatopluku je specifická tím, že si byty sami dostavěli, ovšem bez souhlasu konkurzního soudu.