Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Česko

Kontrolou neprošla každá druhá zmrzlina v Česku. Největší problém je s vanilkovou

Zmrzlina v horkém létě foto: ČTK

Kvalita prodávané zmrzliny a ledů do nápojů je nejhorší za posledních 6 let. Nevyhovělo 56 procent vzorků zmrzlin a 75 procent vzorků ledů, oznámila ve středu Státní zemědělská a potravinářská inspekce, jejíž pracovníci prověřovali plnění povinností provozovatelů při výrobě a prodeji zmrzlin.
  12:08

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nicméně upozornila na to, že výsledky nevypovídají o situaci na celém trhu, protože se kontrolují hlavně problematické provozovny.

Minulý rok nevyhovělo při kontrolách inspekce 48,3 procenta vzorků zmrzlin, předloni 51 procent. Ze vzorků ledů loni nevyhovělo 68,6 procenta, v roce 2020 51 procent.

Podle inspekce výsledky průběžných kontrol ukázaly, že velká část provozovatelů nedodržuje předepsané postupy pro výrobu kopečkových a točených zmrzlin a ledů do nápojů. Oproti minulým sezónám velká část vzorků nesplnila zejména limity pro přítomnost bakterií, potraviny pak představují riziko pro zdraví spotřebitelů.

Inspektoři letos hodnotili 109 vzorků točených a kopečkových zmrzlin, hygienické limity nesplnilo 61 vzorků. Ve vzorcích zmrzlin testy odhalily nadlimitní počty kolonií bakterií Enterobacteriaceae. Mezi nevyhovujícími vzorky zmrzliny převládala vanilková příchuť. „Za hlavní příčinu nevyhovujících výsledků lze považovat nedodržení hygieny výroby, nedostatečnou sanitaci zařízení a nedodržení výrobního postupu při přípravě zmrzliny,“ uvedla inspekce.

Jednou z příčin nevyhovující kvality zmrzlin může podle inspekce být také nedostatečné proškolení personálu nebo praxe, kdy provozovatelé nelikvidují neprodanou zmrzlinu na konci dne a vrací ji následující den do stroje. To může vést k přenosu bakterií ze zařízení na zmrzlinu.

Kvalitu ledů do nápojů inspektoři hodnotili u 65 vzorků, nevyhovělo 49. Sleduje se například výskyt bakterie Escherichia coli a dalších. Za hlavní příčinu nevyhovujících zjištění lze podle inspekce označit podcenění hygienické praxe při výrobě ledu a pravidelné dezinfekce výrobníků.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!