TOKIO Pivem, které lze bez nadsázky označit za vesmírný mok, se nově chlubí japonský pivovarnický průmysl. Nápoj byl vyroben z ječmene vypěstovaného v roce 2006 na Mezinárodní vesmírné stanici (viz foto). Na produkci piva se podíleli Ruská akademie věd, japonští univerzitní experti a japonský pivovarnický gigant Sapporo. Sto litrů 5,5procentního piva sice není určeno k prodeji, pár vylosovaných pozemšťanů ale prý bude moci v lednu několik mililitrů okusit při ochutnávkách. Zbytek budou zkoumat vědci. Ruský kosmonaut Boris Morukov, který sám strávil v kosmu 11 dní, uvedl, že ječmen se stal po pšenici, hlávkovém salátu a hrášku další plodinou úspěšně pěstovanou na ISS. Na řadě jsou brambory. Ty ale budou určeny k jídlu, ne k přípravě vodky.
Japonci uvařili vesmírné pivo
KOSMONAUTIKA
Kelímek od jogurtu: mýt, či nemýt? Řada lidí stále tápe, co a v jakém stavu patří do tříděného odpadu
Matka oběti: mluvila jsem s blízkým vraha. Lenka Šimůnková hledá odpovědi na to, co se stalo na filozofické fakultě
V matematice je vidět zhoršení. Velký problém dělala úloha se švadlenami, říká šéf Cermatu po přijímačkách na SŠ
Klíčový aktér kauzy Dozimetr žádá výslech Rakušana a dalších členů hnutí STAN. Ministr se už vyjádřil
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant
Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat:
34 310 - 39 458 Kč