130 let

Japonci uvařili vesmírné pivo

Česko

KOSMONAUTIKA

TOKIO Pivem, které lze bez nadsázky označit za vesmírný mok, se nově chlubí japonský pivovarnický průmysl. Nápoj byl vyroben z ječmene vypěstovaného v roce 2006 na Mezinárodní vesmírné stanici (viz foto). Na produkci piva se podíleli Ruská akademie věd, japonští univerzitní experti a japonský pivovarnický gigant Sapporo. Sto litrů 5,5procentního piva sice není určeno k prodeji, pár vylosovaných pozemšťanů ale prý bude moci v lednu několik mililitrů okusit při ochutnávkách. Zbytek budou zkoumat vědci. Ruský kosmonaut Boris Morukov, který sám strávil v kosmu 11 dní, uvedl, že ječmen se stal po pšenici, hlávkovém salátu a hrášku další plodinou úspěšně pěstovanou na ISS. Na řadě jsou brambory. Ty ale budou určeny k jídlu, ne k přípravě vodky.

Autor:
  • Vybrali jsme pro Vás