Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

A teď tu od Gotta! Která zpěvákova píseň je nejoblíbenější?

Kultura

  12:31
PRAHA - Nejslavnější český zpěvák Karel Gott zemřel. Své 80. narozeniny oslavil v červenci. Při jejich přiležitosti se Lidové noviny ptaly slavných osobností, kterou píseň mají nejraději. Podívejte se na odpovědi a neotřelá narozeninová přání, která tehdy Gott dostal.

Karel Gott s manželkou a německou cenou Zlatá slepice. foto: Facebook Karla Gotta

Kávu si osladím, C’est la vie, Včelka Mája… a desítky, ba stovky dalších písní. Ten počet je ohromující. Když se probíráte seznamem písní, které zpěvák Karel Gott za svou kariéru, klenoucí se přes dobu delší než půl století, interpretoval, hledáte hlavně ty známé: C’est la vie, Lady Karneval, Kdepak, ty ptáčku, hnízdo máš, Je, jaká je, Včelka Mája… Zjistíte přitom, kolik je těch, které jste ještě neslyšeli. A pak vás napadne je všechny spočítat. V ten moment vám spadne brada: Karel Gott od začátku své profesionální pěvecké dráhy v roce 1960 natočil více než 840 písní. A získal 42 Zlatých a Českých slavíků, 22 cen TýTý za Zpěváka roku a loni v listopadu jej Český rozhlas vyhlásil Zpěvákem století.

Karel Gott zrušil ze zdravotních důvodů narozeninový koncert v pražské O2 areně

Magazín Pátek LN po zpěvákových narozeninách oslovil osobnosti různého věku i profese – od lidí z populární hudby přes vědce po chirurgy – s jednoduchou otázkou: Která píseň se vám vybaví, když se řekne Karel Gott?

Výsledkem je soubor narozeninových přání a dojemných i zábavných mikropříběhů, v nichž je zachycena nejen mimořádná popularita zpěváka přezdívaného někdy Zlatý hlas z Prahy či Frank Sinatra Východu, ale také několik desetiletí života v někdejším Československu i České republice.

A která píseň vítězí? Je to hit Kávu si osladím z roku 1972, následovaný filmovými songy Včelka Mája a Kdepak, ty ptáčku, hnízdo máš.

Hana Zagorová, zpěvačka

Královská střídmost. Národem dlouhodobě milovaná zpěvačka Hana Zagorová...

Bílá

Karla Gotta mám moc ráda. Někdy v 80. letech jsem letěla do Londýna na představení muzikálu Cats v premiérovém obsazení s Elaine Paige, lístek mě vyšel na komplet celý devizový příslib, ale stálo to za to. Nádhera. Lidé vycházeli z divadla a už si zpívali hlavní hit Memory – krásná, těžká píseň. Koupila jsem si LP desku, brnkla Karlu Gottovi s tím, že mám pro něj nádhernou píseň. Sedla jsem a napsala rovnou i text. Píseň se jmenovala Bílá. Ale jinak bych mohla z písní Karla Gotta dělat přijímací zkoušky. Docela je ovládám, protože jsem jeho fanynka.

Petr Čech, fotbalový brankář

Petr Čech ve finále Evropské ligy.

Kdepak, ty ptáčku, hnízdo máš

Jako první se mi vybaví píseň Kdepak, ty ptáčku, hnízdo máš. O Vánocích ji hráli pořád.

Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha

Přírůstky. Z pekingské zoo by měli do té pražské přicestovat languři čínští....

Kávu si osladím

První písnička, která se mi v souvislosti s Karlem Gottem vybaví, je Kávu si osladím. To, jak hrála z tranzistoráku u babičky v kuchyni, je asi dokonce moje nejranější vzpomínka. Dětstvím mě ovšem provázela i tvář Karla Gotta, a to nejenom díky médiím, ale hlavně kvůli plakátu, který měla babička vyvěšený na místě, které opravdu nešlo minout.

Písně Karla Gotta se mi stejně jako každému z mé generace vybavují i v souvislosti se všemi dalšími etapami mého života. Osobně jsem však měl příležitost setkávat se s Karlem Gottem až v zoo. Spolu se svou rodinou dokonce hned v únoru 2010 s velkou ochotou a vstřícností přišel pokřtít první přírůstky, které jsem pro Zoo Praha pořídil – želvy obrovské Oldřicha a Boženu. To se tehdy ovšem neobešlo bez drobného incidentu, alespoň tedy z pohledu některých médií.

„Ivanku pomočila létající liška!“ napsal nejmenovaný list o návštěvě Gottových v naší zoo. Musím uznat, že přijít s „létající liškou“ byl svým způsobem novinářský majstrštyk. Co všechno si za těmi slovy lze představit! Je to pro zoo velká reklama, ale v zájmu pravdy musím dovysvětlit, že sousloví „létající liška“ vzniklo doslovným překladem anglického termínu „flying fox“ a ten označuje létajícího savce česky pojmenovaného kaloň. (Kaloně návštěvníci často zaměňují s netopýrem; to jen pro přibližnou představu, jak vypadá a jak je velký.)

Ani s tím počuráním to nebylo tak strašné. Paní Ivana Gottová v jednom okamžiku poznamenala, že na ni v pavilonu něco ukáplo. Snad to byla kapka z rostlinstva, snad si ji opravdu „označil“ jeden z kaloňů, který jí právě proletěl nad hlavou. Bohužel jeden z kolegů tuto možnost neprozřetelně vyslovil před přítomnými novináři.

Když to shrnu, nad paní Gottovou prosvištěl kaloň a není vyloučeno, že se zachoval poněkud nevhodně. A čistě pro úplnost ještě dodávám, že Ivana a Karel Gottovi přišli se svými dcerami do pražské zoo proto, aby pokřtili naše nové želvy obrovské. Čímž nám udělali obrovskou radost. Tak jen aby to nezaniklo ve stínu zvěstí o zlotřilých létajících liškách!

Jiřina Bohdalová, herečka

Jiřina Bohdalová na 51. ročníku MFF Karlovy Vary.

Nevybaví se mi žádný konkrétní titul, ale obecně řečeno píseň lásky. My dva se totiž máme celej život rádi. Naše vzájemná láska je pevná a dnes už nezničitelná. Pěstujeme ji oba bez jakéhokoliv konfliktu – už víc než padesát let! No řekněte, kdo z vás to má? Nikdy jsme spolu nesoupeřili, vždy jsme se respektovali. Ovšem taky jsme se nikdy nevzali, a proto jsme promarnili náramnou možnost hádat se o děti a o peníze. Uhájili jsme naprosto ideální vztah. „Píseň lásky“ se vším všudy.

Radek Kebrle, chirurg, mimo jiné operoval pořezanou ruku tenistce Petře Kvitové

Radek Kebrle, chirurg

Trezor

Panu Gottovi přeji mnoho zdraví a sil. Pro mne je to velký profesionál. Jeho písně nejsou můj šálek čaje, protože jsem začal hudbu poslouchat v jiné době, než on se zpěvem začal, a zajímá mě jiný žánr. Ale nesmírně si vážím jeho přístupu k práci – vždy ví, že hraje pro lidi, a vždy se je snaží uspokojit. V Čechách se na něj díváme poměrně familiárně, ale když jsem viděl, jaké postavení a věhlas má v německy mluvících zemích, byl jsem ohromen. Tam je to „Herr Gott“. A slovní hříčka s překladem slova Gott z němčiny to jen podtrhuje.

Co se písně týče, napadne mě jednoznačně Trezor. Kdysi jsem při rodinné hře scrabble použil slovo zhůvěřilost a strhla se velká bitva o jeho existenci a přiměřenost jeho použití. Tehdy to slovo rozhodlo celou hru a jen díky větě z písně Trezor pana Gotta „chovala se zhůvěřile…“ mi bylo uznáno. Ale dodnes je v naší rodině opakovaně zmiňované.

Jednou jsem se dokonce s panem Gottem potkal osobně, a to když měl obtíže s rukou. Musím říci, že na mne působil velmi příjemně a slušně. Takže ještě jednou mu přeji mnoho zdraví a sil.

Soňa Červená, operní pěvkyně

Ocenění za celoživotní přínos obdrželi operní pěvkyně Soňa Červená a sbormistr...

Včelka Mája

Ráda se připojuji ke gratulantům k osmdesátinám Karla Gotta. Obdivuji jeho techniku vzorové tenorové krásy, vysoký standard muzikality, jeho disciplínu, píli a důslednost. Vytvořil éru. Jestli si dobře vzpomínám, kdysi navštěvoval Karel Gott stejného učitele zpěvu jako já, pana profesora Roberta Rosnera. Bylo to v Praze, v Podskalské ulici. Protože jsem později žila 40 let v Německu a v Americe, pamatuji se jen na veleslavnou píseň Die Biene Maja. Kdekoliv jsem ji tam zaslechla, vždycky mě zahřálo u srdce, že můj krajan byl i za hranicemi tak populární. Zlatá Biene Maja, zlatý Karel Gott – „die goldene Stimme...“ Gratuluji!

Eva Zažímalová, předsedkyně Akademie věd České republiky

Eva Zažímalová, předsedkyně Akademie věd.

C’est la vie

Když se řekne Karel Gott, především mě napadne, že to je absolutní profesionál a vynikající zpěvák, který dovede zazpívat výborně mnoho různých žánrů. Jeho a jím zpívané písničky a skladby mám ráda, nejradši asi (na přeskáčku) La danza, C’est la vie, Agnus Dei, Hajej, můj princi, Když muž se ženou snídá, Muzika, Dívka jako porcelán nebo Pábitelé. Vždycky je mi při jejich poslechu hezky na duši.

Leona Machálková, zpěvačka

Světoznámý český výtvarník, architekt a designér Bořek Šípek s bývalou...

Kávu si osladím

Když se řekne Karel Gott, tak se mi vybaví píseň Kávu si osladím o trochu víc. S touto písničkou jsem jako pětiletá holčička vyhrála pěveckou soutěž v přerovské školce. Dokonce i do toho „osladím“ jsem se opřela jako náš milovaný Karel… Nikdy by mě ani ve snu nenapadlo, že budu jednou s Karlem spolupracovat nebo že si tuto písničku bude zpívat i můj syn Artur, což mě opravdu kdysi moc pobavilo. V mém srdci je spousta dalších písní, jako třeba Když jsem já byl tenkrát kluk nebo C’est la vie, ale Kávu si osladím je prostě moje hitovka.

V devadesátých letech jsem pracovala jako moderátorka na Evropě 2 a také jako studiová vokalistka. Na jednom z večírků mého domovského rádia mě Ondřej Soukup seznámil právě s Karlem. Vychválil mě jako mladou talentovanou zpěvačku, což mě uvádělo do rozpaků, zvlášť když to u Karla vzbudilo takový zájem. Netrvalo dlouho, Karel mě objevil v muzikálu Dracula a hned mě pozval jako hosta na své vánoční turné. Nikdy mu za tento snový start nezapomenu být vděčná, je to úžasný zpěvák a milý a inteligentní muž s dobrým srdcem. Děkuji.

Marek Eben, herec a moderátor

Český herec, moderátor, hudební skladatel, písničkář a zpěvák, Marek Eben.

Spíš než píseň mě napadá situace. Byl to firemní večírek, jakási společnost, co dělala autodíly. Publikum poměrně tuhé, než přišel Karel Gott. Během dvou minut ječelo pod pódiem asi tři sta fanynek a Karel se tvářil, jako by to bylo poprvé, tak ho ten úspěch těšil. Odehrál poctivý hodinový set, jak bylo ve smlouvě, ale publiku to nestačilo. A tak Karel přidal, pak podruhé, potřetí a stále to nestačilo. Po zhruba dvaceti minutách přídavků přišel Karel zpět na scénu a od orchestru se otočil Felix Slováček a lakonicky oznámil: „Karle, došly noty.“

A tomu říkám vážit si publika. Hrajete tak dlouho, dokud nedojdou noty. A proto Karlu Gottovi nikdy nedojdou posluchači.

Zuzana Kronerová, herečka

Zuzana Kronerová.

Úterý

Karel Gott je umelec požehnaný veľkým talentom. Bel cantový virtuóz, mohol by byť hviezdou operných inscenácií! Ja mám však najradšej jeho rokenrolové začiatky. Milujem jeho geniálne zaspievané skladby Úterý, Zlodej dobytka, Zdvořilý Woody. V nich Karel Gott ukázal nielen spevácku virtuozitu, ale najmä úžasný vtip a nadhľad. Raz som Karla Gotta stretla osobne v nejakom zvukovom stúdiu v Bratislave. Ako všetky skutočne veľké osobnosti bol veľmi milý, zdvorilý a skromný. Pánu Karlovi Gottovi si dovolím srdečne zagratulovať k jeho jubileu!

Klára Nademlýnská, módní návrhářka

Klára Nademlýnská

C’est la vie

Musím přiznat, že s postupem času některé písničky Karla Gotta nabírají na významu a je to také díky osobním zkušenostem a prožitkům, o kterých jsou. Hned se mi vybaví písnička C’est la vie, která se mi náhodně vetřela do uší před pár lety a od té doby ji mám velmi oblíbenou. Je taková „ze života“.

Štefan Margita, operní zpěvák

Štefan Margita.

Išel Macek

Karel Gott je pro mě opravdu Gott. A která píseň mě nejvíc zaujala? To je Išel Macek do Malacek. Poslouchal jsem ji hodně přes frázování, jak ji Karel zpívá. A víte proč? Tuhle píseň jsem zpíval na talentových zkouškách na konzervatoř a na základě toho jsem byl přijat na školu. Jak můžu nemít rád úžasného Karla Gotta? A tuhle píseň jsem měl po letech možnost si s ním i zazpívat. Děkuju, Karle.

Michal Hrůza, zpěvák

Michal Hrůza získal Anděla pro rok 2014 v kategorii Zpěvák roku

Včelka Mája

Pro mě je asi nejzajímavější skladba, kterou Karel Gott nazpíval, pohádková písnička Včelka Mája. Jednoduchá a geniální melodie pana Svobody s úžasným textem Zdeňka Rytíře. Hlas Karla Gotta dává písni Včelka Mája naprostou mimořádnost, která funguje už více než třicet let v Evropě. Vážím si ho i za to, že zazpíval hymnu s panem Karlem Krylem v roce 1989, čímž potvrdil, že i takzvaní normalizační umělci už nechtějí žít pod bolševikem. Hlas pana Gotta je nenahraditelný, doufám, že ho budeme ještě pár let slýchat.

Přemek Forejt, šéfkuchař restaurace Entrée, porotce soutěže MasterChef Česko

Šéfkuchař Přemek Forejt.

Má první láska se dnes vdává

Karel Gott je můj velký idol a vzor, vždycky se na něj budu dívat jak na poloboha. Co se týče písní, těch oblíbených mám hodně. Nejvíc však Má první láska se dnes vdává, tu mám zafixovanou už od začátků svého vaření.

Robert Tamchyna, moderátor Českého rozhlasu, ředitel divadla Viola

Robert Tamchyna.

E14

Písně Karla Gotta jsou zrcadlem mého dětství a dospívání. Těžko vybrat jedinou… Karel Gott rozezpíval Čtvrtkovy Pohádky z pařezové chaloupky (Cestu znám jen já), nechyběl v čase vánočním a předvánočním (Jsou svátky nebo Alžbětínská serenáda), jeho písničky podávaly ruku mým prvním láskám (Amen, pravím vám i Stokrát chválím čas). Mezi všemi ale dávám přednost technicky vynikající společné směsi operních árií z Prodané nevěsty s Waldemarem Matuškou (Silvestrovská opera) a jednomu spíš méně známému titulu E14 s vnímavým textem Jiřiny Fikejzové. První dáma české textařské školy se tu pokusila citlivě a po svém zobecnit příběh obdivovaného zpěváka. A trefila se. A tak Karel Gott svého času zpíval sám o sobě: Chci si na samotu hrát a nemám nárok, já se znám. / Možná že vás to pobaví, ale mně ten zájem zvědavý už schází. / Nejsem jiný, než se zdám, já svou nemoc z povolání mám…

Tereza z Davle, fotografka

Výstava fotografií Terezy z Davle.

Kdepak, ty ptáčku, hnízdo máš

Můj děda byl velký fanoušek Karla Gotta a měl veškeré jeho desky. Vždy, když jsem k němu na Zbraslav přišla, Karla Gotta mi pouštěl, a tak mě celé mé dětství Karel provázel. Já jako dítě vyrůstající v komunismu jsem vnímala hlavně jeho písničku Kdepak, ty ptáčku, hnízdo máš z pohádky Tři oříšky pro Popelku. Což byla asi nejzásadnější pohádka mého dětství a dodnes si bez ní nedovedu představit Vánoce.

Jan Pirk, kardiochirurg, přednosta Kardiocentra IKEM

Kardiochirurg Jan Pirk.

Když muž se ženou snídá

Pana Karla Gotta mám rád. Měl jsem možnost se s ním setkat jako s pacientem a musím říci, že on i jeho paní Ivana jsou velice skromní a milí lidé. Písnička, která se mi vybaví jako první, je Když muž se ženou snídá.

Daniela Kolářová, herečka

Daniela Kolářová

Kávu si osladím

Napadá mne píseň Kávu si osladím o trochu víc. S panem Gottem jsem se osobně setkala jen jednou, při natáčení filmu Soukromá vichřice, v bývalé čínské restauraci ve Vodičkově ulici. Byl to, tuším, rok 1967. Přeji mu hodně zdraví a všechno dobré.

Taťána Míková, meteoroložka České televize

Taťána Míková

Přijela pouť: v polovině sedmdesátých let nám tatínek postavil nový gramofon, a protože ze začátku jsme měli jenom pár desek, vzpomínám si, že my děti jsme si pořád dokola pouštěly LP se sestřihem tehdejších populárních zpěváků. Karel Gott tam zpíval Přijela pouť a jsem si naprosto jistá, že tahle písnička bez konkurence vede můj žebříček jeho nejposlouchanějších písní.

Jiří Strach, režisér

Jiří Strach

Moje nejoblíbenější píseň Karla Gotta je Krev toulavá, titulka ze seriálu Cirkus Humberto. U ní jsme se zamilovávali s mou ženou Magdalenou v kašperskohorské cukrárně. Ale podstatnější je jiná věc, kterou jsem si uvědomil až když jste mi poslali z Lidovek seznam všech mistrových písní. Je jich skoro 900! To je něco neuvěřitelného! Před tím se musíme všichni sklonit a ani neceknout. Jako člověk, který také semtam něco vytvoří, si moc dobře umím představit jak nepředstavitelně obrovský tvůrčí počin to je!

Tomáš Padevět, hudební vydavatel

Já lásku z básní znám

V 70. letech jsem chodil do základní školy v Praze na Spořilově. Lucie, jedna ze spolužaček, nás občas uváděla do rozpaků svou výřečností a těžko uvěřitelnými historkami. Bydlela v domě naproti jen s maminkou, vysokou, štíhlou ženou s havraními vlasy, která působila jako tanečnice. Čas od času prý zastavilo před jejich domem v noci zlaté fáro. Lucie nám vyprávěla, že za maminkou chodí Karel Gott! My jí ve stejném duchu odpovídali: „Jasně, Lucko, určitě si mámu i vezme a bude chodit na třídní schůzky.“ V průběhu následujících měsíců se frekvence parkujícího „zlaťáka“ snižovala... „Kája má přece spoustu práce a koncertů, nemůže často jezdit, ale telefonuje nám,“ líčila Lucie a my propukali v nekonečný smích. Nedlouho poté se objevilo nové album Karel Gott ’77 a Lucie nastoupila vítězoslavně: „Poslechněte si z té desky písničku Já lásku z básní znám! Zpívá v ní o mně, blbečci!“ Text zmiňované písně začíná slovy „S Lucií často chodíval jsem básně číst“ a končí „S Lucií už jen potkávám se náhodou“. Dětská fantazie je bezmezná. Některé holky Lucii tajně záviděly. Takže když někdo vysloví jméno Karel Gott, vybaví se mi mé dětství a otázka, jak to tehdy s tím Kájou, zlatým fárem a písní vlastně bylo?

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!