Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Univerzita rozdávala filmové ceny. Vyhrály dokumenty o vymírání včelstev a genetice

Kultura

  20:14aktualizováno  22:04
OLOMOUC - Slavný americký fyzik Lawrence Krauss získal v sobotu v Olomouci cenu za popularizaci vědy. Udělila mu ji porota mezinárodního festivalu Academia film Olomouc. V samotné soutěži pak vítězily snímky Čí je moje dítě? režisérů Marka Dudy a Radima Procházky a film švýcarského režiséra Markuse Imhoofa Víc než jen med.

Studenti + Univerzita Palackého = AFO foto: AFO

Cenu za osobní přínos popularizaci vědy obdržel americký fyzik Lawrence Krauss. Ceny byly uděleny na sobotním slavnostním ceremoniálu.

Do Olomouce zamíří na festival AFO přední fyzik Lawrence Krauss

Do soutěže letos dorazilo 500 snímků, které přišly ze všech koutů světa včetně například Kanady nebo Indie. Do finále dramaturgové přehlídky vybrali 17 zahraničních a 13 českých filmů.

Světovou soutěž vyhrál film Víc než jen med, který se zabývá vymíráním včelstev v různých oblastech světa, kdy zdánlivě nezáleží na podmínkách, ve kterých se vyskytují. "Kinematografie snímku je úžasná a dechberoucí, hudební doprovod pak ještě více pomáhá hnát už tak emocemi nabitý film, kde se sex, smrt a žal prolínají s humorem a nadějí do budoucna," uvedla za porotu kanadská vědkyně Jennifer Gardyová.

V české soutěži uspěl film Čí je moje dítě? Autoři v něm pomocí evoluční psychologie vysvětlují příčiny a užitečnost žárlivosti, důvody propadu porodnosti ve vyspělých západních zemích a ptají se, jakým způsobem může dostupnost genetického testování rodičovství ovlivnit naše chování při výběru partnera a plození potomků. Podle poroty byl 'informačně nejvíce nasycený', ale informace zároveň 'třídil nejpřehlednějším způsobem'.

Oceněny byly snímky o vlcích i menstruaci

Cenu za nejlepší krátký populárně vědecký film získal snímek slovenské dokumentaristky Diany Fabiánové Měsíčky, který se věnuje menstruaci. Diváci vyhodnotili jako nejlepší film dalšího Slováka Erika Baláže Vlčí hory. Natáčel jej na jednom z nejméně obydlených míst Evropy na pomezí Slovenska, Polska a Ukrajiny, kde zachytil zvířata, jež jsou na pokraji vyhynutí - vlky.

Cenu studentské poroty si odnesl film Zhasnout! z kanadské televizní série The Nature of Things, která se řadí mezi nejstarší vědecké pořady na světě a která na AFO navíc obdržela cenu za přínos popularizaci vědy. Snímek pojednává o tom, jak je pro lidské tělo životně důležité pravidelné a přirozené střídání světla a tmy, o které lidstvo připravil vynález žárovky.

Letošní 49. ročník olomouckého Academia filmu, jehož hlavním tématem byla astronomie, skončí v neděli. AFO patří k významným evropským festivalům populárně-vědeckého filmu, pořádá jej Univerzita Palackého v Olomouci. Podle mluvčího Ondřeje Čížka se přehlídky letos zúčastnilo 4050 lidí.

Autoři: ,

Prodej chaty Dolní Jirčany
Prodej chaty Dolní Jirčany

Ke Kukaláku, Psáry - Dolní Jirčany, okres Praha-západ
4 990 000 Kč