Středa 22. května 2024, svátek má Emil
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Americká písničkářka Joan Baez se na podzim vrátí do Prahy

Kultura

  16:30
PRAHA - Proslulá americká písničkářka, která se celý život angažuje v mírovém hnutí i proti nejrůznějším totalitním režimům, vystoupí 16. října v pražské Lucerně. Dlouholetá přítelkyně Václava Havla, která vyjadřovala podporu politickým vězňům v bývalém Československu, v Praze zahraje v rámci evropského turné, na němž propaguje kompilaci nazvanou Diamantes.

Joan Baez, listopad 2009 foto: MAFRA - Jan Zátorský

Od pádu komunismu se Joan Baez vrátila do Prahy mnohokrát. Naposledy před dvěma lety, kdy debatovala o lidských právech ve zcela zaplněném pražském baru Krásné ztráty. Setkání zorganizované společností Forum 2000 zpěvačka také využila k autogramiádě českého vydání svoji knihu Můj hlas je dar (Vzpomínky). Během návštěvy se také v Praze zúčastnila průvodu několika stovek lidí u příležitosti ročního výročí Havlova úmrtí. Na Hradčanském náměstí zazpívala slavný spirituál We Shall Over Come, který mají mnozí neodmyslitelně spojený s přelomovými událostmi roku 1989.

Baez při svém posledním pobytu v metropoli také vystoupila jako host koncertu skupiny Monkey Business, která na svém posledním albu Happiness of Postmodern Age nabízí i coververzi písně Baezové Diamonds and Rust. Autorka si i na desce zazpívala spolu se skupinou a podílela se na dalších vokálech.

Joan Baez (* 1941)

Americká zpěvačka a písničkářka se narodila v New Yorku, svá první veřejná vystoupení absolvovala ještě během studií na umělecké fakultě univerzity v Bostonu. Její debutové eponymní album vyšlo v roce 1960 a úspěch na sebe nenechal dlouho čekat. Do dnešního dne vydala přes 30 nahrávek, stala se inspirací pro řadu hudebníků, z nichž nejednomu také v hudební kariéře osobně pomohla. K cestě na světové folkové výsluní dopomohla i Bobu Dylanovi, který se následně v 60. letech stal také jejím životním partnerem.

Baez podporovala Plastiky i Chartu 77

Svůj blízký vztah k Čechům vyjádřila Baez již v roce 1976 protestem proti uvěznění členů skupiny Plastic People Of The Universe. O dva roky později během svého koncertu ve Wembley připomněla sovětskou okupaci Československa a zastala se československých politických vězňů. Václava Havla přijela zpěvačka poprvé navštívit v červnu 1988, o rok později ho jako svého "nosiče" kytary propašovala do zákulisí Bratislavské lyry. Baez na tomto vystoupení otevřeně podpořila Chartu 77, přivítala v publiku Havla a jeho přátele a na pódium uvedla zakázaného písničkáře Ivana Hoffmana, na což pořadatelé reagovali odpojením jejích mikrofonů.

Vstupenky na pražský koncert v cenách od 990 do 1790 korun budou k dispozici od 19. března.

Autoři: ,

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...