Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

BBC nabídne uklidňující pořad o zvířatech. Provádět jím bude buddhistický mnich

Kultura

  16:00
LONDÝN - Pořad Mindful Escapes (Duchaplné úniky) nabídne pohled na nenásilnou a uklidňující stránku přírody kolem nás. Komentář k uklidňujícímu dokumentu do koronavirových časů obstaral mnich.

Lachtan - ilustrační foto foto: Alexandr Bílek

Příroda je krásná, ale umí být i násilná. Dokumenty o zvířatech většinou nezatajují ani násilné lovy nebo teritoriální boje, protože to prostě k přírodě patří. Časy depresí způsobených koronavirovou situaci si žádají jiný postup.

Lachtan během návštěvy novinářů v Marinelandu ve Francii.
Lachtan (ilustrační foto)

Nová dokumentární série místo násilí nabídne pohled na plavající slony, klidná a symetrická ptačí hejna nebo pomalu plavající velryby. Nový dokumentární pořad Duchaplné úniky: Dýchej, vypusť a obnov (Mindful Escapes: Breathe, Release, Restore) si dal za cíl diváka uklidnit a navodit mu dobrou náladu. 

Podle BBC se nápad zrodil díky koronavirové izolaci a z ní plynoucí zvýšené oblibě naučných pořadů o přírodě. „Není to jen o tom, že je pro lidi prospěšné být v přírodě. Prospěšné je totiž přírodu i sledovat,“ popsala za televizi Alice Keens-Soperová.

Nejslavnějším průvodcem po přírodě je sir David Attenborough, jenž namluvil například známou sérii Planeta Země (Planet Earth). BBC ale pro tento účel tentokrát najala Andyho Puddicomba, buddhistického mnicha a zakladatele aplikace Mindfulness, ze které nový pořad velmi volně vychází. Jeho komentář se zaměřuje méně na samotná zvířata na záběrech, ale víc na nabádání diváků ke správnému dýchání. 

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...