Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Betlémy v Klementinu připomenou i první český betlém z roku 1562

Kultura

  13:00
PRAHA - Dnes začíná v vánoční výstava českých historických betlémů, kterou v pražském Klementinu připravila Národní knihovna ČR spolu s Muzeem Betlémů Karlštejn. Podstatnou část expozice tvoří historické vyřezávané betlémy od doby baroka až do konce druhé světové války. Výstava je připomenutím první zmínky o betlému v českých zemích, který byl postaven v roce 1562 v Klementinu, konkrétně v kostele sv. Klimenta.

Betlémy v Klementinu foto: Národní knihovna České republiky

Zásluhy o počátky stavění betlémů v Čechách patří jezuitskému řádu, který se snažil přiblížit věřícím okolnosti Kristova narození a umožnit jim prožít vánoční mystérium. „O své činnosti si vedl jezuitský řád záznamy, které nám umožňují poznat jejich duchovní a tvůrčí činnost v prvních letech jejich působení v Praze. Dříve, než se začaly stavět jesličky, hrály se o Vánocích divadelní hry o narození Krista nebo se při vánoční bohoslužbě vystavoval Ježíšek v jeslích,“ vysvětluje Irena Maňáková, ředitelka odboru komunikace Národní knihovny ČR. Jak se šířila sídla jezuitů po Čechách a Moravě, množila se i místa, kde byl o Vánocích stavěn betlém. Od jezuitů měli převzít tento obyčej i další řeholní řády jako františkáni, serviti nebo kapucíni.

Betlémy v Klementinu

Základ výstavy v Klementinu tvoří historické dřevěné betlémy z nejvýznamnějších betlémářských oblastí celé České republiky. K menším betlémům patří papírové betlémy malované. K nepříliš typickým materiálům, z nichž jsou zhotoveny vystavené jesličky, patří takové raritní materiály jako například cukr, sklo či vosk. Betlémy z cukru, které jsou nesmírně křehké, se musely dávat dokonce skleněné poklopy, aby se uchovaly.

Doprovodné programy: dílna i fotosoutěž

O všech adventních víkendech bude návštěvníkům k dispozici „Hravá dílnička“, v níž si budou moci zdobit skleněné vánoční ozdoby. Další přidruženou akcí je Fotosoutěž Muzea Betlémů Karlštejn - na Karlštejně od 10. listopadu probíhá fotosoutěž o nejkrásnější fotografii vystavených betlémů, interiéru muzea, případně muzejního areálu. Slosování příspěvků probíhá každý týden, pět vylosovaných autorů získá volnou vstupenku na výstavu betlémů v pražském Klementinu. V týdnu od 29. 12. 2014 do 4. 1. 2015 se soutěží o volnou vstupenku do Muzea betlémů, vstupenka bude v platnosti do konce února 2015. Fotosoutěž končí 4. ledna 2015.

Betlémy v Klementinu
Betlémy v Klementinu
Betlémy v Klementinu
Betlémy v Klementinu

Betlémy v Klementinu

Výstava potrvá do 4. ledna 2015, koná se ve Výstavním sále Galerie Klementinum denně od 9.00 do 18.00 hodin, včetně vánočních svátků. Na Štědrý den bude otevřeno od 9.00 do 15.00 hodin.

Plné vstupné činí 50 Kč; snížené vstupné pro děti do 15 let, studenty a seniory je 30 Kč. Děti do 5 let a držitelé průkazu ZTP/P mají vstup zdarma.

Autor:

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...