Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Brno bude mít od letoška dva festivaly. Zcela nový Pop Messe a přesunutý TrutnOFF

Kultura

  14:52
Dlouhá desetiletí Brno nemělo letní hudební festival pod širým nebem. Teď to vypadá, že na jeho území od letošního roku budou probíhat hned dva. Na dnešní tiskové konferenci oznámil svoji existenci a prozradil první jména programu festival Pop Messe a podle seriózních, byť zatím neoficiálních zpráv, které mají lidovky.cz k dispozici, v Brně letos proběhne i první ročník nové přehlídky, organizované týmem někdejšího festivalu TrutnOFF pod vedením Martina Věcheta.

Algiers koncertovali v roce 2018 na Colours of Ostrava, letos zahrají v Brně na Pop Messe foto: Yvetta Stránská

Pop Messe je nový festival progresivní populární hudby. Program se zaměří především na mladou multižánrovou hudbu přesahující obecně vžitý pojem pop. Dvoudenní akce proběhne 24.–25. července v Brně v areálu Bobycentra a bývalého fotbalového stadionu za Lužánkami. Vstupenky jsou v prodeji za zahajovací cenu 630 Kč.

„Dramaturgii bude tvořit z velké části hip hop, elektronika a kytarová hudba. Počítáme ale i s prostorem pro žánry jako folk, jazz či world music a nebudeme se vyhýbat ani vážné hudbě. Naši pozornost obrátíme také na aktuální společenská témata jako jsou ekologie, společnost a technologie,“ přibližuje programovou strukturu dramaturg festivalu Tomáš Kelar. Hlavou organizačního týmu je promotér Vilém Spilka, známý jako zakladatel úspěšného festivalu JazzFestBrno a umělecký ředitel pražských Strun podzimu.

Organizátoři do Brna přivezou elektronické duo Modeselektor, které udržuje naživu ducha berlínské techno scény devadesátých let, pařížskou elektro house dvojici Acid Arab inspirující se východní hudbou, rapera Tommyho Cashe, písničkářku Sóley, energické rockery Algiers nebo afrofuturistickou kapelu KOKOKO!

Fanoušci se mohou těšit také na britského funk-jazzového umělce Kamaala Williamse, irskou folkovou skupinu Lankum nebo představitele anglické elektroscény vystupujícího pod pseudonymem Vessel. Své zastoupení zde mají i čeští interpreti, mezi první oznámené patří legendární Buty, mladé duo Kalle & Band nebo na cenu Anděl v kategorii Objev roku čerstvě nominovaní Bert & Friends. Aktuálně zveřejněný line-up není finální, další jména budou brzy následovat.

TrutnOFF BrnON

Podle zatím neoficiálních informací, které lidovky.cz získaly, se letos v tradičním termínu okolo výročí sovětské okupace, letos tedy 20.-23. srpna, vrátí i duch legendárního trutnovského festivalu. Ten si vybíral několik let pauzu a jeho organizátoři v čele s Martinem Věchetem hledali nové působiště. Našli je okolo řeky Svratky v Brně-Pisárkách v areálu Na Střelnici.

Podle jednoho ze spoluzakladatelů původně undergroundového trutnovského festivalu Františka Stárka byla Střelnice tradičním místem srazů brněnských „mániček“ a zažila i útoky na ně ze strany komunistické policie. I v tomto ohledu cítí pořadatelé nadcházejícího staronového festivalu na nový prostor historickou návaznost.

Podle zatím neoficiálních informací by se měly v horizontu několika dní na festival TrutnOFF BrnON začít prodávat vstupenky. Na počátek března připravují pořadatelé tiskovou konferenci, kde oznámí další podrobnosti včetně účinkujících nebo nového loga.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!