Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Česká stopa v populárním animovaném seriálu. Simpsonovi se v Portlandu svezli českou tramvají

Kultura

  16:30
PORTLAND - V americkém městě Portland jezdí tramvaje Škoda 10T české výroby. Když tedy kultovní animovaná rodinka do města zavítala, tramvají se projela. Nejde přitom o jedinou českou stopu v seriálu.

Česká tramvaj v seriálu Simpsonovi. foto: Prima Cool

V 6. díle 31. série seriálu Simpsonovi zavítá rodina do Portlandu. Okolo čtrnácté minuty stopáže vystoupí z tramvaje Škoda 10T. Těch nyní jezdí v Americe rovných 10. Škoda je za oceán vyvezla mezi roky 2001 až 2003. Tři skončily v Tacomě a sedm jich brázdí právě Portland. 

Seriál během svých třiceti sérií obsahoval celou řadu narážek na Českou republiku. V jednom z dílů Šáša Krusty vypráví pověst o pražském Golemovi, v jiném zase postava Carla vypráví o své pražské misi, kde „oddělala pár Čechů“. Intelektuální narážku pak reprezentuje Homerova verze pochodu Vjezd gladiátorů od českého skladatele Julia Fučíka, jež se objevila v páté sérii. 

V Simpsonových také vystoupila česká zpěvačka Markéta Irglová, jež spolu s Irem Glenem Hansardem získali Oscara za filmovou píseň Falling Slowly. Irglová je stále jedinou Češkou, která se v seriálu objevila.

V rámci spolupráce tvůrců Simpsonových s fotbalovým klubem Chelsea vzniklo i pět portrétů hráčů ve stylu žluté rodinky. Jedním z portrétovaných byl i brankář Petr Čech.

Simpsonovi

Simpsonovi jsou nejdéle běžícím animovaným seriálem (debutovali v roce 1989), nejdéle běžícím americkým sitcomem, mají ze všech seriálů nejvíce světových celebrit v epizodních rolích a také obdrželi neuvěřitelných 95 nominací na prestižní televizní ceny Emmy a řadu z nominací také proměnili. 

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...