Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Chtěl jsem zabít černocha, řekl Liam Neeson. Zrušili mu premiéru a odstraňují ho z veřejného života

Kultura

  18:00
LOS ANGELES - Bude Liam Neeson další hollywoodskou hvězdou, která unáhleným jednáním spáchala kariérní sebevraždu? Oblíbený herec je kvůli svým výrokům terčem kritiky od fanoušků. Ti ostře kritizují i ty celebrity, které se herce zastaly. Na poslední chvíli byla zrušena i slavnostní premiéra Neesonova nového snímku. Je otázkou, nakolik aféra ovlivní hercovu budoucnost a snímky, v nichž hraje.

Liam Neeson ve filmu Silence (režie Martin Scorsese, 2016). foto: Kerry Brown

„Chodil jsem městem s obuškem a doufal, že nějaký černoch vyjde z hospody a pustí se se mnou do sporu. Abych ho mohl zabít. Trvalo mi to asi týden, možná týden a půl, než jsem to překonal, “ řekl Liam Neeson v rozhovoru ke svému novému snímku Mrazivá pomsta, kde hraje otce, který se chce pomstít za smrt svého syna. Neeson se v rozhovoru rozpovídal o momentu, kdy sám pomýšlel na pomstu, když před více než čtyřiceti lety někdo brutálně znásilnil jeho kamarádku. Útočník měl být tmavé pleti. Svými poznámkami ale Neeson rozpoutal hotovou bouři, která neustále nabírá na obrátkách.

Liam Neeson ve filmu Mezi náhrobními kameny.
Herec Liam Neeson

Neeson se za své poznámky omluvil v pořadu Good Morning America. Prohlásil, že v žádném případě není rasista a že by se zachoval stejně, kdyby útočníkem byl běloch. Fanoušci na sociálních sítích jsou ale znechuceni z Neesonových komentářů i následné obhajoby, kterou mu nevěří.

„Jsem tak znechucená a zklamaná. Ještě stále na světě existují bílí muži, kteří dodnes chodí okolo a hledají černé lidi, jimž by mohli ublížit. Příběh Liama Neesona je toho chladnou připomínkou,“ napsala si na Twitter americká fitness celebrita Kelechi Okaforová. „No, takže moje platonická milostná aférka s Liamem Neesonem skončila. Rasistická ku*da,“ opřela se ostře do herce britská zpěvačka Lisa Moorishová.

05.února 2019 v 10:37, příspěvek archivován: 07.února 2019 v 14:12

I’m so disgusted and disappointed. There are white men around the world who til today, walk around looking for black people to harm. Liam Neeson’s account is a stark reminder of that.

Největší rána ale přišla hned poté. Slavnostní premiéra (takzvaná red carpet premiere) filmu Mrazivá pomsta byla zrušenajen několik hodin předtím, než měla v New Yorku proběhnout. Premiérová projekce filmu tak proběhla bez ceremonie a účasti producentů a filmového štábu. Magazín Variety píše, že diváci byli překvapeni, když viděli, že Neeson na premiéru i přes aféru dorazil. Je nicméně velmi pravděpodobné, že se hercova rasistická poznámka odrazí v tom, jak si snímek v kinech povede. Na internetu uražení fanoušci volají po úplném bojkotu nového thrilleru. 

Liam Neeson je navíc upsaný dalším snímkům, které jsou teď potenciálně v ohrožení. Jeden z nich, Muži v černém: Globální hrozba, kde Neeson hraje jednu z hlavních rolí, je již hotový a do kin se má dostat v červnu. Herec má také být novým představitelem legendárního detektiva Phila Marlowea v zatím blíže nespecifikovaném snímku. Ještě v letošním roce má do kin zamířit i film Trenér, kde si Neeson zahrál irského trenéra závodních koní. 

Svou porci kritiky už si vyslechli i ti, kteří se za Neesona alespoň částečně postavili. Herec a hráč amerického fotbalu Terry Crews na svůj Twitter napsal: „Věřím, že každý jedinec na Zemi je schopný absolutního dobra i nevýslovného zla. Liam jenom popsal, kde se nachází jeho křižovatka mezi tím.“ Fanoušci reagovali v tom smyslu, že Crews obhajuje zrod bílého extremisty. Neesona se zastala i herečka Whoopi Goldbergová. „Už jsem měla tu čest s mnoha fanatiky. Tenhle muž není jedním z nich,“ sdílela na svém Twitteru

05.února 2019 v 16:23, příspěvek archivován: 07.února 2019 v 13:13

I believe that every person on earth is capable of the greatest good, or unspeakable evil. Liam is just describing his fork in the road. https://t.co/CT5HurMADE

Liam Neeson 

Původem irský herec Liam Neeson se narodil 7. června 1952 v městečku Ballymena v Severním Irsku.
V roce 1999 se stal držitelem Řádu britského impéria. Od roku 2009 má americké občanství. 
Mezi jeho nejznámější role patří určitě Oskar Schindler ze Spielbergova snímku Schindlerův list. Tato role vynesla Neesonovi nominaci na Oscara i Zlatý glóbus. Hrál také ve snímcích Excalibur, Rob Roy, prvním dílu ságy Star Wars nebo v Lásce nebeské. 

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...