Úterý 14. května 2024, svátek má Bonifác
130 let

Lidovky.cz

Činoherák Ústí se vrací na Střekov. Uvede drama Kopanec o brutální vraždě

Kultura

  6:00
ÚSTÍ NAD LABEM - Spolek Činoherák Ústí uvede drama Kopanec Andrese Veiela a Gesine Schmidtové o brutální vraždě teprve šestnáctiletého chlapce z východoněmecké vesnice Potzlow. Soubor se páteční předpremiérou hry vrací do budovy Činoherního studia na Střekově. Kopanec otevírá cyklus Tři podoby svobody.

Činoherní studio Ústí nad Labem foto: Reprofoto

Činoherák Ústí je vůbec prvním souborem, který v Česku Kopanec dramaticky ztvárnil. Skutečný příběh šestnáctiletého Mariuse se odehrál v roce 2002. Mladík odjel na výlet do vesnice Potzlow. Jeho poslední stopy byly zaznamenány, když popíjel se svými kamarády, pak zmizel. Po čtyřech měsících bylo objeveno jeho tělo. Z vraždy byli obviněni tři podobně staří chlapci, kteří se hlásili k pravicovým extremistům. Důvodem brutální vraždy mělo být to, že chlapec vypadal podle neonacistů jako Žid. „Tenhle text jsme měli v pozornosti delší dobu. V době radikalizace části evropského islámského obyvatelstva a proti tomu stoupající popularitě pravicového radikalismu je to, myslím, velice aktuální,“ řekl ČTK dramaturg Vladimír Čepek.

V hlavních rolích se přestaví Marta Vítů jako matka dvou útočníků. Brutální vrahy hrají Jan Plouhar a Václav Hanzl. Podle režiséra Michala Skočovského spolek hru připravoval tři čtvrtě roku. „Bylo to složité. Už jenom z toho důvodu, že původní text vznikal jako soubor výpovědí a my jsme museli předat dokumentární text do dramatické podoby. Byla to dlouhá cesta,“ uvedl Skočovský. Hru považuje za odraz společnosti. „V médiích se dnes a denně skloňuje xenofobie a ten text je v podstatě odrazem současné společnosti. Je to výraz pokory k samotnému bytí,“ doplnil Skočovský.

Předpremiéru odehraje Činoherák Ústí v pátek, premiéra se uskuteční v pondělí 19. ledna. Spolek se tak vrací do budovy v ústecké čtvrti Střekov. Původní Činoherní divadlo odtud odešlo loni na jaře po neshodách, které mělo s bývalým vedením města ohledně financování. Soubor pak založil spolek Činoherák Ústí. Domovskou scénu má spolek v budově bývalého kina Hraničář. Představení na Střekově od něj prozatím nakupuje příspěvková organizace města Činoherní studio. Za každé platí zhruba 75.000 korun. Spolek požádal ústecký magistrát o dotaci 12 milionů korun na letošní rok. Zastupitelé by se jí měli zabývat zřejmě na únorovém zasedání.

Autoři: ,

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč