Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Fidlovačce uškodilo nové nastavení grantů i její vlastní hospodaření

Kultura

  18:24
PRAHA - Pražskému Divadlu na Fidlovačce hrozí, že nebude mít z čeho financovat svůj provoz na příští rok. Příčiny tohoto stavu ale nejsou jednoznačné a nejde jen o to, že pražský magistrát divadlu nepřidělil grantovou podporu. Vyplývá to z vyjádření, které serveru Lidovky.cz poskytla členka komise rady pro udělování grantů hl. m. Prahy v oblasti kultury a umění Jana Soprová. Problém divadla je podle ní i odliv finančních prostředků v souvislosti s odchodem bývalého ředitele Tomáše Töpfera.

Divadlo na Fidlovačce foto: Fidlovacka.cz

Grantová komise hlavního města Prahy v oblasti kultury a umění nepřidělila Divadlu na Fidlovačce grant, to se nyní potýká s problémem, jak financovat svůj provoz na příští rok. Fidlovačka zatím vždy na grant dosáhla, v novém bodovém systému se jí to ale nepodařilo.

Dosáhnout na víceletý grant je těžší než dříve

„Původně byla hranice, aby soubory dosáhly na grant, 65 bodů. V loňském roce to magistrát nastavil tak, že na jednoleté granty to bude 65 bodů a na víceleté 75 bodů,“ vysvětluje členka grantové komise, teatroložka Jana Soprová. Vysokého bodového ohodnocení se podle ní těžko dosahuje. „Zahrnuje to položky typu jak divadlo zasahuje do mezinárodního kontextu, zda má zahraniční spolupracovníky, jaké má množství recenzí, a další. Fidlovačka zatím vždy na grant dosáhla a určitou dostala, ale už v té minulé éře si stěžovala na to, že místo čtyřletého grantu dostala dvouletý grant.“ Podle Soprové většina divadel má pochopitelný zájem získat víceletý grantu, aby měla zajištěnou existenci na více let.

Přestože Fidlovačka na víceletý grant nedosáhla, neznamená to, že by se musela kvůli magistrátu hned zavřít. „Ještě na tento rok peníze na činnost mají a můžou si podat žádost na jednoletý i víceletý grant na další rok. Zda ho dostanou nebo ne, to se nedá nějak předem určit, to je opravdu na hlasování. Pokud by měli dostat nějaké peníze potom, muselo by to jít z nějakých jiných zdrojů, nebo na úkor dalších souborů, které jsou podle posouzení grantové komise zajímavější, progresivnější a tak dále,“ dodává Soprová.

S Töpferem odešli sponzoři

Dalším problémem, se kterým se Fidlovačka podle Soprové potýká, je odliv jiných finančních prostředků v souvislosti s odchodem bývalého ředitele a zakladatele divadla Tomáše Töpfera, nyní ředitele Divadla na Vinohradech. „Z výročních zpráv, které dostáváme jako podkladové materiály, a které jsou také ke stažení i na stránkách divadla, vyplývá, že je po odchodu Tomáše Töpfera vznikla asi desetimilionový dluh, který nikdy nebyl umořen a vzhledem k tomu, že divadlo si na sebe nevydělává, byť je to komerční subjekt, tak každým rokem přibývá dluh další. Takže je to trochu jako házet peníze do černé díry. Protože ani to, že by dostali desetimilionový grant, o nějž žádali, neznamená, že divadlo bude fungovat bez problémů. Museli by dostat třeba třicet milionů, aby to fungovalo,“ dodává Soprová. Zásadní problém podle ní je, že po odchodu Tomáše Töpfera, který měl politické kontakty, a měl i určité sponzory, si sponzory přetáhl do Vinohradského divadla. Není to tedy chyba magistrátu, že nedává Fidlovačce dost peněz, ale že vypadl jeden zdroj možného financování. „S Töpfrem navíc odešlo na Vinohrady i několik populárnějších herců, takže Fidlovačce se začali potýkat s mnoha problémy najednou,“ uzavírá Soprová.

Stávající komise zůstává

Celá situace kolem udělení grantů na letošní rok se vyjasní až 19. února, kdy bude schválen rozpočet. Grantová komise podává pouze návrh, konečné schválení udělení grantů je na radě magistrátu. Ten by měl vycházet z návrhu stávající grantové komise. „Stále máme rozpočtové provizorium a dokud se neschválí rozpočet, neřeší se nic dalšího,“ říká poradkyně nového radního pro kulturu Jana Wolfa Veronika Kimmer. Upřesnila také informaci o zrušení dosavadní grantové komise. Podle jejího prohlášení bude stávající komise fungovat i nadále „Bylo revokováno usnesení, tím pádem pořád platí komise, která je nyní,“ dodává Kimmer.   

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.