Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Depeche Mode odstartovali ve vyprodaném Edenu skladbou z nové desky Spirit

Kultura

  21:35aktualizováno  22:31
Praha - Britská skupina Depeche Mode ve středu na vyprodaném fotbalovém stadionu ve vršovickém Edenu zahrála téměř polovinu písní z nové desky Spirit. Nezapomněla ani na letité hity Everything Counts, Enjoy the Silence, Never Let Me Down Again nebo Personal Jesus, které si nechala na závěr koncertu.

Celosvětově kapela podle dostupných zdrojů prodala na 100 milionů alb a singlů. foto:  Tomáš Krist, MAFRA

V přídavku nadšenému publiku nabídli také převzatou píseň Davida Bowieho Heroes. Podle odhadu přítomných novinářů vystoupení navštívilo téměř 20 tisíc lidí.

Pražský koncert populárních „depešáků“, konaný v rámci turné Global Spirit Tour, po událostech v Manchesteru, kde v pondělí teroristický útok po vystoupení zpěvačky Ariany Grandeové zabil 22 lidí, provázela zvýšená bezpečnostní i dopravní opatření.

Stovky diváků, kteří nedbaly na varování pořadatelů, aby kvůli prohlídkám u vchodů dorazily s předstihem, nestihly úvod koncertu. Kapela ho zahájila novou skladbou Going Backwards s textem o lidech, které před prázdnotou neuchrání ani moderní technologie. Ještě předtím Depeche Mode početné publikum navnadili reprodukovaným úvodem s písní Revolution z repertoáru The Beatles a novinkou Cover Me.

Koncert s očekávanou návštěvou kolem 20 tisíc lidí si vyžádal zvýšená...
Depeche Mode je skupina původem z Basildonu v Anglii, založená v roce 1980.

Mrazivá temná hudba hudebníků z britského Basildonu si hned od prvních minut získala většinu přítomných fanoušků, kteří aplaudovali, když lídr kapely David Gahan při skladbě Barrel of a Gun odhodil bundu a ukázal své potetované tělo. Vedle úvodní písně zazněly z nového alba Spirit skladby Cover Me, Poison Heart, So Much Love a Where’s the Revolution, jejichž texty mnozí fanoušci zpívali s kapelou. Během koncertu provázeného projekcemi videoklipů a záběry z jeviště dostal vedle Gahana jako zpěvák velký prostor také kytarista Martin Gore, například v baladické skladbě Somebody, kterou doprovodily stovky svítících mobilů v hledišti.

Jako předkapely vystoupily mladá britská synth-popová kapela F.O.X. a dánské alternativní duo The Raveonettes.

Turné Depeche Mode začalo 5. května ve Stockholmu. Evropská koncertní série bude zakončena 23. července v rumunské Kluži. Pokračovat pak bude v Severní a Jižní Americe.


Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!