Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Děti noci míří do Varů

Kultura

  9:47
PRAHA - Nový film Michaely Pavlátové Děti noci bude zastupovat českou kinematografii v hlavní soutěži 43. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Přehlídka se letos koná od 4. do 12. července.

Soutěžní film. Martha Issová v hlavní roli snímku Děti noci.

Takřka tři měsíce před začátkem festivalu je předčasné mluvit o hostech, zřetelná je ale struktura přehlídky a známá jsou i jména těch, kdo si do Karlových Varů přijedou pro čestný Křišťálový glóbus. Vyznamenány budou hned tři osobnosti spojené s výročím roku 1968, které chce festival také připomenout.
 
Do síně slávy se letos zapíší dva slovenští režiséři: Dušan Hanák a Juraj Jakubisko. Oba letos slaví sedmdesáté narozeniny. Třetím oceněným filmařem bude Ivan Passer, který v Karlových Varech oslaví pětasedmdesátiny. Tvorbu všech tří režisérů připomenou krátké retrospektivy, Hanák i Jakubisko se představí i jako fotografové a posledně jmenovaný uvede v Karlových Varech premiéru své novinky Bathory.

Páteř přehlídky budou tradičně tvořit tři soutěžní bloky: soutěž hraných filmů, dokumentů a sekce Na východ od Západu. Festival letos navýšil odměny pro vítěze, takže například držitel Křišťálového glóbu dostane třicet tisíc dolarů. Do hlavní soutěže byl vybrán snímek Děti noci, který podle scénáře Ireny Hejdové vyznamenaného Cenou Sazky natočila Irena Pavlásková. Podle umělecké ředitelky MFF KV Evy Zaoralové není vyloučeno, že se v soutěži hraných filmů objeví dva domácí snímky. Který doplní Děti noci, zatím není známo. Diváci se mohou těšit na obvyklé sekce naplněné nejnovějšími filmy z celého světa, včetně loni zavedeného programového bloku s názvem Otevřené oči, kam jsou zařazovány nejčerstvější tituly z festivalu v Cannes. Malou rekonstrukcí projde sekce Fórum nezávislých: nabídne méně filmů, zato docela nových. V rámci Fóra nezávislých bude také uspořádána pocta Lesi Blankovi, originální osobnosti amerického dokumentárního filmu.

Karlovarský festival uspořádá retrospektivu britského režiséra Nicholase Roega. Kontroverzní tvůrce, který letos oslaví osmdesátiny, začínal jako kameraman slavných filmů 451° Fahrenheita nebo Daleko od hlučícího davu, jako režisér se pak od sedmdesátých let prezentoval odvážnými filmy. V Karlových Varech představí pět z nich, například Performance (1970) s Mickem Jaggerem, Walkabout (1971) nebo Bad Timing (1980).

Další z poct bude věnována pozoruhodnému Mexičanovi Arturo Ripsteinovi, který začínal jako asistent Luise Buňuela na filmu Anděl zkázy. Do Karlových Varů přijede i se svou partnerkou a kolegyní, scenáristkou Paz Alicií Garciadiogovou. Společně tu uvedou sedm filmů.

Na loni velice úspěšnou retrospektivu Nový Hollywood naváže její pokračování. Tentokrát se můžeme těšit na filmy New York, New York (Martin Scorsese), McCabe a paní Millerová (Robert Altman), Poslední eskorta (Hal Ashby), Francouzská spojka (William Friedkin) nebo Night Moves (Arthur Penn).

Půlnoční filmy budou tentokrát patřit britským hororům z archivu Britského filmového institutu a teritoriálně koncipovaná retrospektiva představí holandskou filmovou tvorbu po roce 2000.

Přehlídku letos ozdobí nová znělka, úmysl zůstat delší dobu u jednoduchého grafického jinglu, který si můžeme pamatovat z loňského ročníku, organizátoři opustili. Do kina se bude chodit za stejné vstupné jako loni, zatím se nemění ani „sálové kapacity“ Karlových Varů, žádné nové kino tedy letos nepřibude.