Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Děti z dětských domovů dostaly knížky za čtvrt milionu

Kultura

  9:00
Mladí čtenáři zapojení do projektu Čtení pomáhá vyčetli dětem z dětských domovů v rámci speciální vánoční charity knihy za 100 tisíc korun. Díky nakladatelství Albatros, které na tomto vánočním počinu spolupracovalo, dostanou však děti knihy v celkové hodnotě cca 254 tisíc korun. Statistiky Čtení pomáhá ukazují, že mezi nejoblíbenější tituly dětské literatury patří stále Harry Potter, Děti z Bullerbynu a Bylo nás pět.

Děti si čtou rády. foto: Shutterstock

Do projektu Čtení pomáhá je zapojeno již téměř 80 tisíc mladých čtenářů. Těm se podařilo mezi charitativní projekty rozdělit více než 8,5 milionů korun, tedy přes 170 tisíc padesátikorunových kreditů, které děti získají za každou přečtenou knihu ze seznamu na www.ctenipomaha.cz

Koncem roku byl mezi charity Čtení pomáhá zařazen speciální vánoční projekt. Děti mohly svými vyčtenými kredity přispět na knihy pro děti z dětských domovů. "Ačkoli cílová částka tohoto charitativního projektu představovala 100 tisíc korun, dostanou děti knihy v hodnotě čtvrt milionu korun. A to díky nakladatelství Albatros, které na tomto charitativním počinu se Čtením pomáhá spolupracovalo," říká Alena Ježková, spisovatelka a ambasadorka Čtení pomáhá.

Knihy poputují do osmi dětských domovů z různých koutů České republiky. Na dárky se mohou těšit děti z Nadace Jedličkova ústavu v Praze, z dětských domovů z Ústí nad Labem, Hranic, Příboru, Nového Strašecí, Frýdlantu, Potštejna a Písku. Tituly, které dostanou, si děti vybíraly samy ze seznamu, který jim Albatros poskytl.

Ze statistik Čtení pomáhá vyplývá, že mezi nejoblíbenější tituly stále patří Harry Potter, Děti z Bullerbynu a Bylo nás pět.

Autor: