Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Distanc od Woodyho Allena. Herci věnují celé honoráře na boj proti obtěžování

LOS ANGELES - Herec Timothée Chalamet, který hraje v novince Woodyho Allena, se rozhodl věnovat celý svůj honorář na boj proti sexuálnímu obtěžování. Naráží na to, že Woody Allen je z obtěžování sám obviněn. Chalamet se tak připojil ke svým dvěma hereckým kolegům z Allenova filmu. Ti se svých honorářů také vzdali.
  14:00

Herec Timothée Chalamet v úterý v podvečer oznámil, že věnuje svůj honorář za film Deštivý den v New Yorku na konto sdružení Time’s Up, které bojuje se sexuálním obtěžováním v Hollywoodu. Zbytek chce věnovat také LGBT centru v New Yorku a organizaci RAINN, která se zabývá prevencí sexuálních obtěžování.

„Několikrát se mě v rozhovorech ptali, proč jsem se vůbec rozhodl pracovat s Woodym Allenem. To nemůžu kvůli smlouvě říct. Můžu ale říct to, že na tom filmu odmítám profitovat. Chci stát bok po boku všech těch odvážných umělců, kteří bojují za to, aby bylo se všemi jednáno s respektem a důstojností,“ napsal herec na svůj Instagram.

Herec Timothée Chalamet stojí vlevo. Předávání Zlatých glóbů 2018.

Weinsteina potopil syn Woodyho Allena. Jeho otec je také nařčen z obtěžování

Chalamet ve svém příspěvku naráží na to, že měl režisér Woody Allen v roce 1993 sexuálně obtěžovat svou adoptivní dceru Dylan Farrowovou.

Ta přitom ve středu obvinila proslulého amerického režiséra a herce ze sexuálního zneužití. V rozhovoru pro televizi CBS dvaatřicetiletá Dylan Farrowová vyjádřila také naději, že svět jí útoky ze strany dvaaosmdesátiletého filmaře konečně uvěří.

Allen měl svou dceru zneužít před pětadvaceti lety, když jí bylo sedm let. Dylan nechápe, proč byla dlouhá léta „odvržená, považovaná za nevěrohodnou a ignorovaná“. Obvinění její adoptivní matka Mia Farrowová zveřejnila už v roce 1992 v době, kdy se po 12 letech za dramatických okolností s Allenem rozcházeli.

Herec Woody Allen a herečka Kirsten Stewart přicházejí na zahájení festivalu v...
Diane Keaton a Woody Allen ve filmu Annie Hall.

Dylan údajně Allen sexuálně napadl téhož roku v domě Farrowové ve státě Connecticut. Hollywoodský filmař obvinění dlouhodobě odmítá, v minulosti ho vyšetřovala policie, ale obviněn nebyl, protože se žádný přečin neprokázal. Ve středu jeho adoptivní dcera o jeho údajném chování poprvé promluvila před televizní kamerou.

V roce 2014 Farrowová případ připomněla otevřeným dopisem, který zaslala do deníku The New York Times. V prosinci pak napsala sloupek, ve kterém viní veřejnost z toho, že v rámci #MeToo Allena ušetřila.

Timothée Chalamet se tak připojil k Rebecce Dayové a Griffinu Newmanovi, svým hereckým kolegům z Deštivého dne v New Yorku. Ti se také vzdávají celých honorářů za Allenův film.

V minulosti části svých honorářů na charitu věnovali třeba Kevin Smith nebo Ben Affleck. Hráli totiž ve filmech, které produkovala jedna ze společností patřících Harveymu Weinsteinovi. Právě obviněním tohoto producenta se spustila celá vlna, která vyvrcholila hnutím #MeToo.

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...