Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Drtikolova fotografie se prý našla v Kalifornii, policie to nepotvrdila

Kultura

  9:45
PRAHA - Fotografie Vlna od Františka Drtikola, která byla ukradená předminulý víkend z Uměleckoprůmyslového muzea v Praze, se možná našla v Kalifornii.

Vlna, slavná fotografie Františka Drtikola, zmizela z UPM

Drtikolova Vlna je zanesená v mezinárodní databázi kradených děl, všiml si toho majitel galerie v městě La Jolla v Kalifornii Joseph Bellow, kterému fotografii někdo nabídl ke koupi. Informoval o tom server ceskapozice.cz.

Ředitel databáze Christopher A. Marinello podle serveru informoval o věci českou policii. Policie to nicméně nepotvrdila.

Mluvčí pražské policie Eva Kropáčová řekla, že kriminalisté fotografii nemají a stále po ní pátrají. Vyjadřovat se nechce s ohledem na probíhající vyšetřování ani Uměleckoprůmyslové muzeum.

Jestli je fotografie zadržená ve Spojených státech skutečně dílem ukradeným 13. března v Praze, se teprve uvidí. Fotografií Vlna Františka Drtikola totiž existuje hned několik verzí, přičemž ta nejslavnější a nejvíce vystavovaná je v depozitáři Uměleckoprůmyslového muzea.

Čtěte také

Na českém aukčním trhu se fotografiím příliš nedaří, v zahraničí je ale o ně zájem a o Drtikolovy fotografie obzvlášť. Podle odborného serveru o aukcích Art + jsou například sběratelé za oceánem ochotni zaplatit za Drtikolovy snímky v přepočtu miliony korun.

Jedna z Vln se podle Jana Skřivánka z Art + prodala loni na červnovém veletrhu Art Basel za miliony korun, za kolik přesně, se neví. Nicméně předtím se tento snímek nabízel v přepočtu za více než 9,5 milionu korun.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!