Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Festival Jeden svět: Ztrácení a nalézání domova i práva zvířat

Kultura

  13:29
Až do 16. března potrvá v Praze filmový festival věnovaný dokumentárním snímkům o lidských právech Jeden svět, který se poté přesune do regionálních kinosálů. Letošní ročník zahájil belgický snímek Žádný člověk není ostrov sám pro sebe, který byl v premiéře promítán v kinech Lucerna, Světozor i v komunitním centru Klinika. Ve dvanácti sekcích bude uvedeno 123 filmů ze 62 zemí.

Z filmu V kožešině. foto: Jeden svět

Film Žádný člověk není ostrov sám pro sebe je jedním z dvanácti snímků, které byly letos vybrány do hlavní soutěže. K dalším soutěžním filmům patří například tragikomický snímek Ukrajinští šerifové, jehož hlavními hrdiny jsou Viktor a Voloďa, kteří se pověřeni starostou starají o bezpečnost v zapadlé jihoukrajinské vesnici Stara Zburjivka, kde chybí policie. V otřískané ladě jezdí od případu k případu: musí řešit opilectví, sousedské hádky, drobné krádeže, domácí násilí, snědené psy... Aktéři snímku budou hosty festivalu.

Z filmu Ukrajinští šerifové

Svou světovou, mezinárodní či evropskou premiéru bude mít na Jednom světě 26 snímků. Tři z nich pocházejí z české a slovenské produkce. Osmnáctý ročník nabízí celkem 123 filmů ze 62 dvou zemí. Spojuje je téma domova. „Už od loňského léta provází v Česku migraci mediální hysterie. Chtěli jsme proto zvolit jemný způsob. Vybrali jsme téma domova. Nesoustředíme se tedy na migraci, ale na domov jako na místo, které je blízké každému,“ řekl ČTK dramaturg festivalu Ondřej Moravec. Původně chtěli pořadatelé vytvořit samostatnou kategorii, nakonec se téma domova odráží v každém z filmů.

Organizátoři přehlídky jsou přesvědčeni o tom, že snímky mohou pomoci utlumit vášně kolem migrace a umožnit vcítit se do situace lidí, kteří domov ztrácejí, hledají či brání. „Doufáme, že vytvoříme prostředí, kde bude možná realistická diskuse o migraci,“ uvedl Moravec. Věří, že na festival nedorazí jen lidé, kteří se dlouhodobě zajímají o problematiku lidských práv. Průzkumy z minulých let totiž ukázaly, že každý rok na promítání přicházejí i noví diváci. Přibývá třeba těch, co mají technické vzdělání.

V kožešině

Jednou z dvanácti programových sekcí festivalu je sekce Mezi druhy, která uvede filmy zkoumající možnosti interakce se zvířaty, ale i s umělou inteligencí, falešnými internetovými identitami nebo mimozemskými civilizacemi, a nutí diváky zamyslet se nad tím, kam až sahá hranice lidství. Do této sekce patří i norský film V kožešine, popisující odvahu skupiny norských aktivistů, kteří před několika lety vyvolali skandál na místních kožešinových farmách, když pronikli tajně do téměř sta podniků, nafotili a zveřejnili otřesné obrázky poraněných zvířat. Poté, co jejich akce nepřinesla očekávaný výsledek následná vládní opatření situaci nezlepšily, rozhodne se jeden z členů, Frank, pro další pokus: nechá se na farmě zaměstnat a skrytou kamerou dokumentuje proces svého zaškolení do chovu modrých lišek. Tato lest mu umožní proniknout nejen na kožešinové farmy, ale i na různé obchodní soutěže a další místa spojená s kožešinovým byznysem. Během odvážné investigace pořídí videa zachycující vyděšená zvířata v zoufalém stavu a především barbarský přístup farmářů i obchodníků k životu ušlechtilých šelem..

K zajímavostem festivalu patří možnost setkání a debat se zahraničními i domácími hosty. Návštěvníci přehlídky se budou moci setkat s více než stovkou filmařů, hrdinů snímků a dalších hostů. Mezi nimi bude například afghánská dívka, která díky svému rapu unikla dohodnutému sňatku. Publikum se bude moci setkat také s roboty, kteří dělají společnost osamělým seniorkám.

Informace o programu jsou na adrese www.jedensvet.cz. Lístek na filmy, které začínají před 17:00, stojí 70 korun. Pozdější projekce je za 90 korun. Senioři zaplatí 45 korun. Některé projekce už jsou vyprodané.

Vedle promítání připravili pořadatelé i doprovodný program s cyklojízdou, šicí dílnou, tetováním či výstavami. Dopoledne vyplní projekce pro školy. Uskuteční se také seminář o migraci pro vyučující, kterého se má zúčastnit stovka učitelů z celé země.

Autoři: ,

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...