Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Film Černý Petr od Miloše Formana se vrátí do kin, obnovená premiéra bude v Praze a Kolíně

Kultura

  18:00
KOLÍN - Film režiséra Miloše Formana z roku 1963 Černý Petr se po letech opět dostane do kin. Obnovená premiéra se bude promítat na letošním 74. mezinárodním benátském festivalu nejlepších digitálně restaurovaných snímků. Česká premiéra se uskuteční v září v pražském kině Lucerna a v kolínském Kině 99.

Z filmu Černý Petr od Miloše Formana: Pavla (Pavla Martínková-Novotná), Petr (Ladislav Jakim), Čenda (Vladimír Pucholt) a Zdeněk (Pavel Sedláček). foto: Reprofoto

Film se z velké části natáčel právě v Kolíně, město proto na jeho digitalizaci přispělo, řekl kolínský starosta Vít Rakušan (STAN).

V Černém Petrovi se objevil například kolínský Kmochův ostrov, Karlovo náměstí nebo Pražská a Zlatá ulice. Natáčelo se také na tehdy ještě nezastřešeném zimním stadionu či v prodejně potravin na náměstí. V obchodě si jako komparz zahrály i tehdejší prodavačky.

ANKETA: Který film Miloše Formana máte nejraději?

Poprvé se v Černém Petrovi před filmovou kamerou objevil i tehdejší vedoucí kolínské Kmochovy hudby Jan Vostrčil, který patřil mezi významné české amatérské herce.

Z filmu Černý Petr od Miloše Formana: Pavla (Pavla Martínková-Novotná) a Petr...
Z filmu Černý Petr od Miloše Formana: otec (Jan Vostrčil) a Petr (Ladislav...

Kolín na digitalizaci Formanova filmu přispěl, zastupitelé se shodli na příspěvku 100 tisíc korun. Město si příspěvek podmínilo tím, aby jedna z premiér zrestaurovaného filmu byla právě v Kolíně. „Myslím, že přidaná hodnota jedné z premiér filmu Černý Petr je velká. Navíc střední a starší generace Kolíňáků osobně znala mnoho lidí, kteří se ve filmu objevují. Pro lidi z Kolína se jedná o kultovní film právě kvůli prostředí, v němž se natáčel,“ řekl Rakušan.

Premiéra se v Kolíně uskuteční ve čtvrtek 14. září, Kino 99 na tento den připravuje ve foyer výstavu fotografií a dobových informací z natáčení za účasti pamětníků.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...