Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Galerie Leica vystavuje newyorské snímky Jana Lukase

Kultura

  16:23
PRAHA - Snímky New Yorku a jeho obyvatel, které od 60. do 80. let pořídil fotograf Jan Lukas (1915 až 2006), vystavuje pražská Galerie Leica. Fotografie, které dosud nebyly publikované, poskytla galerii autorova dcera.

Pražská Leica Gallery Prague pozvala na 2. května novináře na předvernisáž nepublikovaných fotografií Jana Lukase s názvem Newyorský deník 1966-1990. foto: ČTK

Kurátor Jan Mlčoch z nich připravil výstavu nazvanou Newyorský deník 1966 - 1990. Výstava potrvá do 17. června.

Do vytouženého New Yorku se Lukas dostal až ve svých 50 letech. Fotografii se ale věnoval již od roku 1927. V meziválečné době se proslavil jako všestranný dokumentarista. Pro jeho budoucí osud bylo rozhodující angažmá u zlínské firmy Baťa, působil jako kameraman a podílel se i na zrodu tamních filmových ateliérů.

Pražská Leica Gallery Prague pozvala na 2. května novináře na předvernisáž nepublikovaných fotografií Jana Lukase s názvem Newyorský deník 1966-1990. "Václav Havel v Central Parku, jaro 1968" je jedna z vystavených fotografií.

Jeho spolupracovníky, a často i přáteli na celý život, se tam stali Alexander Hackenschmied, Ladislav Kolda, Elmar Klos, Pavel Hrdlička, Jiří Lehovec a řada dalších osobností připomínaných dnes jako česká filmová a fotografická avantgarda. Proměny každodenní pražské reality začal dokumentovat v době německé okupace, pokračoval během krátkého období svobody po roce 1945 i po nástup komunistů k moci. Vizuální kronikou dvou totalit se později stal knižní a výstavní projekt Pražský deník 1938 -1965.

S rodinou využil první příležitosti k emigraci a odešel v roce 1965 do Itálie. Od prvních okamžiků Jan Lukas zachycoval život tamních exulantů; Italský deník 1965 - 1966 je dodnes i v evropském kontextu ojedinělý dokument o lidech na útěku, zachycený "zevnitř".

Portréty emigrantů

V roce 1966 se podařilo Lukasovým odejít do USA. V 70. a 80. letech Lukas spolupracoval hlavně s politickým komentátorem Williamem Buckleym jr. Při jeho televizních show fotografoval nejvýznamnější osobnosti americké politiky i kultury a následně snímky publikoval v National Review. Portrétoval ale také představitele české komunity, emigranty, spolupracovníky Rádia Svobodná Evropa a Hlasu Ameriky.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

Fotografoval i návštěvníky z vlasti. Roku 1968 doprovázel a fotografoval mladého Václava Havla při jeho putování za osobnostmi českého exilu. Fotografickou činnost Lukas ukončil ve zlomovém okamžiku české historie, ve dnech, kdy Havel jako tehdy nově zvolený československý prezident navštívil Bílý dům a pronesl projev v Kongresu Spojených států.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!