Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Grafický román o životě geniálního umělce. Vyšel Caravaggio od Mila Manary

Kultura

  14:00
PRAHA - Michelangelo Merisi de Caravaggio byl jedním z největších manýristických a barokních umělců. Milo Manara je zase jedním z nejoceňovanějších italských výtvarníků současnosti. Když se tito dva velikáni spojí, vznikne z toho výpravné komiksové velkodílo.

Milo Manara - Caravaggio. foto: CREW

Michelangelo Merisi de Caravaggio byl nejen fascinující malíř, ale i člověk. Citlivý i vzteklý, hédonista i dobrodruh, tvůrce, který se přes svůj krátký život zapsal do dějin umění, hlavně díky své práci se světlem a stínem.

Milo Manara - Caravaggio.
Milo Manara - Caravaggio.

Caravaggio je už čtvrtý komiks Mila Manary, který se dostal do naší řady Mistrovská díla evropského komiksu,“ vysvětluje Petr Litoš z Nakladatelství CREW. „Teď přišel Caravaggio, stejně dokonalý, ale v mnohém odlišný. Zatímco Borgia byl zářivě barevný, Caravaggio se i barevností víc blíží klasickým malbám. Manara si k němu scénář psal sám, je mnohem civilnější a víc se drží historie, s velkým důrazem na Caravaggiovu tvorbu a na vznik jeho nejslavnějších děl. Manara si tu hraje s jejich inscenováním, znovu je vytváří pro komiksové médium,“ dodává.

Milo Manara je legenda žánru. Blízký přítel Federica Felliniho si libuje v barvitých obrazech a krásných ženách. U nás vyšla například jeho díla Borgia, Gulliverina, Klik, Indiánské léto nebo Vůně neviditelného

Autor: