Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Herci se připravují na Letní shakespearovské slavnosti

Slovensko-cest

  16:30
PRAHA - Kostýmové zkoušky incenace Snu noci svatojánské probíhají přímo na scéně v Nejvyšším purkrabství Pražského hradu.

Z inscenace hry Sen noci svatojánské foto: AGENTURA SCHOK - Viktor Kronbauer

„Přípravy jsou poměrně náročné, z technických důvodů a také kvůli závazkům jednotlivých herců můžeme začít zkoušet až ve večerních hodinách, takže obvykle se končí hluboko po půlnoci,“ říká umělecký ředitel Libor Gross.

„Ale zatím jde vše podle plánu. O víkendu proběhla za účasti kostýmní výtvarnice Lindy Boráros první kostýmová zkouška, během níž se ladily různé detaily. Kostýmy se poté v krejčovnách ještě upravují,“ dodává Gross.

Letní shakespearovské slavnosti se i letos uskuteční od 25. června do 7. září v Nejvyšším purkrabství Pražského hradu. Znovu se bude hrát na venkovních scénách v Praze – kromě Hradu i na nádvoří Lichtenštejnského paláce na Malostranském náměstí – a dále v Brně, Ostravě, Zvolenu a v Bratislavě.

Zkrocení zlé ženy Tatiany Vilhelmové

Slavnosti zahájí premiéra komedie Sen noci svatojánské v překladu Martina Hilského a nastudování režisérského tandemu SKUTR – Martina Kukučky a Lukáše Trpišovského. V dvojroli Titanie a Hippolyty se představí Vanda Hybnerová, role Oberona a Thésea vytvoří David Prachař. V inscenaci se také objeví Marek Daniel, Hana Vagnerová, Martin Písařík, Josef Polášek nebo Csongor Kassai.

Kromě zmiňované premiéry se na pódia vrátí i loňská úspěšná premiéra Richarda III. v hlavních rolích s Jiřím Langmajerem a Klárou Issovou. Ze Slovenska dorazí na pražskou premiéru hra Dvaja páni z Verony s Lukášem Vaculíkem a Zuzanou Norisovou a z Ostravy představení Marná lásky snaha. V reprízách budou moci diváci vidět Veselé paničky windsorské a Zkrocení zlé ženy s Tatianou Vilhelmovou / Janou Strykovou a Romanem Zachem.

Vstupenky na jednotlivá pražská představení se pohybují v cenovém rozmezí od 250 do 990 Kč a jsou k dostání v síti Ticketportal nebo přímo na pokladnách obou scén (Nejvyšší purkrabství Pražského hradu a Lichtenštejnský palác na Malostranském náměstí). Pokladny jsou otevřeny od 15:00 do 21:00, a to vždy pouze v den, kdy se hraje představení. Začátek je obvykle ve 20:30 hodin.

Autor:

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...