Čtvrtek 23. května 2024, svátek má Vladimír
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Hrabal s pěnou. Menzel vyhlásil v Maďarsku soutěž pro filmaře

Slovensko

  17:00
BUDAPEŠŤ - Ještě populárnější než doma je podle režiséra Jiřího Menzela v Maďarsku spisovatel Bohumil Hrabal.

Režisér Jiří Menzel foto: MAFRA - Jiří Salik Sláma

Můj pes Killer zabodoval

Mezinárodní filmový festival Titanic měl na programu 74 filmů maďarské i mezinárodní provenience. Titanic je od roku 2005 soutěžním festivalem. Soutěže se účastnilo 10 filmů včetně snímku Můj pes Killer režisérky Miry Fornay, kterou organizátoři ve festivalových dokumentech představili jako „maďarskou a také ze Slovenska“. Můj pes Killer vyrobený v česko-slovenské koprodukci si odnesl zvláštní cenu poroty. Hlavní cenu festivalu získal australsko-německo-britský snímek režisérky Cate Shortland s názvem Lore – dramatický a intimní příběh čtrnáctileté dívky Lore odehrávajcí se na sklonku druhé světové války v Německu.

Režisér Jiří Menzel byl předsedou mezinárodní poroty na jubilejním 20.ročníku mezinárodního filmového festivalu Titanic, který se konal od 5. do 13.dubna v Budapešti. Přehlídka současných českých filmů byla společně s promítáním irských filmů jedním z hlavních lákadel programu festivalu.

Během svého vystoupení v budapešťském Design Center WAM Menzel vyhlásil filmovou soutěž, kterou připravilo České centrum Budapešť ve spolupráci s maďarským festivalem krátkých filmů BUSHO k nadcházejícím stým narozeninám Bohumila Hrabala v roce 2014.

Do soutěže s maďarským titulem HRABAL HABBAL (česky: Hrabal s pěnou) nebo anglickým HRABAL PUBLISHED se mohou hlásit profesionálové i amatéři s krátkometrážními snímky inspirovanými motivy z Hrabalova života a díla - v kategoriích fikce, animace, experimentální, hudební, video, dokument. Uzávěrka soutěže bude v lednu 2014 a vyhodnocení zaslaných prací provede mezinárodní porota složená z překladatelů a filmařů. Vyhlášení vítězů se uskuteční souběžně s prezentací projektu Hrabaliana 28. března 2014 v Budapešti.

Hrabalova galaxie

Jiří Menzel při příležitosti vyhlášení soutěže mimo jiné uvedl, že Hrabal je podle jeho soudu v Budapešti ještě populárnější než doma. „My Češi mluvíme skromně o Hrabalově světě, zatímco v Maďarsku má mistr celou galaxii“, řekl Menzel v narážce na výstavu zvanou Momentky z Hrabalovy galaxie, která už několik let putuje po maďarských městech. Podmínky soutěže i formuláře přihlášek lze nalézt v angličtině na stránkách festivalu krátkých filmů BUSHO: www.busho.hu.

Autor:

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...