Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Hrad Rychmburk o víkendu navštívily stovky lidí, veřejnosti se otevřel vůbec poprvé

Hrad Rychmburk foto: ČTK

Předhradí (Chrudimsko) - Hrad Rychmburk v obci Předhradí na Chrudimsku přilákal o víkendu stovky návštěvníků. Hrad se v sobotu 22. května otevřel veřejnosti vůbec poprvé. Informoval o tom kastelán Petr Tejkl. V lednu se z něj odstěhovali poslední klienti ústavu pro duševně nemocné, předtím až do roku 2007 v něm sídlil domov důchodců.
  14:27

Statek mezi paneláky či okrasná zahrada u známého hradu. Podívejte se, jaké atraktivní památky se letos otevřou

„Zájem byl díky počasí a dobrému marketingu mírně řečeno enormní, návštěvnost byla nad naše očekávání. Více lidí přišlo v sobotu, kdy bylo lepší počasí. Za celý víkend si hrad prohlédlo více než 650 lidí,“ řekl Tejkl.

Památka, která patří Pardubickému kraji, je otevřena denně kromě pondělí. V sobotu byl vstup na hrad zdarma. Vstup je možný za dodržení aktuálním opatření proti koronaviru.

„Vstup zdarma byl pouze v den otevření. Dnes je už zpoplatněn, ale ta částka, díky tomu, že jsme v pilotním režimu, je velmi přátelská,“ uvedl Tejkl.

České hrady a zámky patřící státu zlevní vstupné pro děti a mládež. Zpřístupnění vnitřních okruhů se posouvá

Základní vstupné je 60 korun, rodinné vstupné 130 korun. V areálu hradu je také v provozu občerstvení, o které byl o víkendu velký zájem.

Podle Tejkla by návštěvníky hradu, kteří si o víkendu památku prohlédli, šlo rozdělit do dvou hlavních skupin. První skupina hrad znala, ale žasla nad tím, za jak krátkou dobu se podařilo z nemocničního prostředí vytvořit turisticky atraktivní místo.

Hrad Rychmburk
Hrad Rychmburk

„Druhou skupinu tvořili lidé, kteří byli osloveni marketinkovou kampaní a do té doby o hradu nevěděli. Byli překvapeni, že někde ještě může být kompletně zachovalý hrad, o kterém nikdy neslyšeli,“ řekl Tejkl.

Pro návštěvníky je zatím zpřístupněné třetí podlaží severozápadního křídla. Ve zpřístupněných prostorách jsou instalované panely s informacemi o historii a majitelích hradu, k vidění jsou i reprodukce dobových listin, map a fotografií. Návštěvníci se také dozvědí více o přírodě a okolí památky. Mohou také navštívit kapli, koncertní sál, věž a sklepení. Z bývalé prádelny vznikla recepce s pokladnou, z vedlejší sušárny prádla dětská herna. Na úpravy a vybavení prostor po odstěhování ústavu Pardubický kraj vynaložil asi 3,5 milionu korun.

S odstupem času mi návrat Mariánského sloupu nevadí, působí zde docela přirozeně, říká šéfka památkářů

Podle zástupců hejtmanství se bude kraj snažit hrad koncepčně rozvíjet a zatraktivnit pro turisty. Na Rychmburku by mohlo být například ubytování. Správa železnic také slíbila opravit zastávku Předhradí, od které čeká turisty na hrad půl hodiny chůze.

Rychmburk byl postaven nejspíše začátkem 13. století. V následujících staletích prošel úpravami v pozdně gotickém a renesančním slohu. Je tvořen trojkřídlou dvoupatrovou budovou s valbovou střechou. Dominantou hradu je 30 metrů vysoká věž, krytá kuželovitou střechou. Od roku 1952 prostory sloužily potřebám domova pro seniory, později pro chronicky duševně nemocné.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...