Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Hudební ceny Brit Awards letos ovládla zpěvačka Dua Lipa. Na vyhlášení bylo 4000 diváků

Zpěvačka kosovského původu Dua Lipa získala ocenění pro nejlepší britské album za desku Future Nostalgia. foto: Reuters

Londýn - Britské hudební ceny Brit Awards letos ovládla londýnská zpěvačka Dua Lipa, která si odnesla ocenění za album roku i za nejlepší ženskou umělkyni. V kategorii nejlepší zpěvák zvítězil londýnský rapper J Hus. Skupinou roku se poprvé v historii ocenění stalo čistě ženské uskupení Little Mix, napsala agentura Reuters.
  7:49

Ceremonie se v londýnské O2 Aréně, jejíž kapacita je až 20 000 diváků zúčastnilo 4000 lidí. Večer byl součástí pilotního projektu, ve kterém chce britská vláda otestovat bezpečnost hromadných akcí v době epidemie covidu-19. Hosté nemuseli mít roušky ani udržovat rozestupy, podmínkou účasti ale byl negativní test na koronavirus.

Britská zpěvačka Dua Lipa.
Zpěvačka Dua Lipa měla šaty zvláštně „sešité“, přesto si odnesla dvě ceny...

Přes polovinu diváků tvořili klíčoví pracovníci a jejich přátelé a příbuzní, kteří vstupenky obdrželi jako poděkování za nasazení během pandemie. Z hlediště koukali na dvě oddělená pódia - jedno pro moderátory a druhé pro účinkující. Nominovaní seděli u oddělených stolků.

„Dnes večer se naše zraky upírají k slibnější budoucnosti,“ uvedl hlavní moderátor slavnostního večera, komik Jack Whitehall. „Máme obecenstvo ... máme hvězdy popu, jsme zpátky,“ dodal.

Pětadvacetiletá zpěvačka kosovského původu Dua Lipa získala ocenění pro nejlepší britské album za desku Future Nostalgia. Své živé vystoupení na udílení cen věnovala právě klíčovým pracovníkům. Nejlepší písní se stala skladba Watermelon Sugar od bývalého člena skupiny One Direction Harryho Stylese.

Tradičně se udělovaly ceny i zahraničním umělcům. Nejlepším nebritským zpěvákem se stal kanadský zpěvák Weeknd, který se připojil skrze video. Cenu pro nejlepší zahraniční zpěvačku získala americká hvězda Billie Eilish.

Skupinou roku se poprvé v historii ocenění stalo čistě ženské uskupení Little Mix.

Zpěvačka Griff zvítězila v kategorii Rising Star (Objev roku) na hudebních cenách Brit Awards 2021.

Americká zpěvačka Taylor Swiftová jako první žena obdržela cenu pro globální ikonu, mezi jejíž držitele dosud patřili jen Britové Elton John, David Bowie a Robbie Williams.

Organizátoři letos výhercům udělili hned dvě sošky, kterými chtěli navázat na vlídnost a solidaritu, kteří někteří lidé projevili při pandemii. Umělce vyzvali, aby druhou cenu s někým sdíleli.

Brit Awards organizuje profesní hudební sdružení British Phonographic Industry, ceny se udělují od roku 1977. Většina vítězů je vybírána hlasováním více než tisícovky členů sdružení, včetně zástupců nahrávacích společností, tisku, obchodníků s hudebninami, producentů, diskžokejů a sponzorů.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!