Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Jak internet obelstil vlky z burzy. Netflix a Hollywood už teď chystají filmy o akciích firmy GameStop

O situaci na Wall Street se zajímá i Bílý dům. foto: Reuters

LOS ANGELES - Je to jak souboj Davida s Goliášem. Parta internetových nadšenců zpoza monitorů počítačů vyzrála na boháče a burzovní profesionály. Příběh o tom, jak „chudí“ vyzráli nad „bohatými“, má takový potenciál, že v přípravě už jsou dva filmy. Celá kauza přitom ještě ani neskončila.
  5:00

Pohyby na americké burze kvůli raketovému vystřelení akcií videoherní společnosti GameStop jsou stále v plném proudu. A ani zábavní průmysl zahálet nehodlá. V přípravě jsou hned dva filmy o kauze, která posledních pár dnů hýbe médii. Jeden má na svědomí hollywoodské studio Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), druhý streamovací gigant Netflix.

Dárkové poukazy GameStopu na pobočce v New Yorku.
Akcie GameStopu uměle vyhnala skupina Reddit.

Netflix podle prvních informací sází právě na odlehčené novodobé vyprávění o Davidovi a Goliášovi. Pro psaní scénáře si společnost najala oceňovaného filmaře Marka Boala (30 minut do půlnoci, Smrt čeká všude). Hlavní roli získal americký herec Noah Centineo (Dokonalé rande, Charlieho andílci). 

Studio MGM zase chystá film podle dosud nenapsané knihy na toto téma, nazvané Antisociální sít. Stojí za ní publicista Ben Mezrich, jenž je podepsán i za bestsellerem Sociální síť, podle níž natočil filmový hit režisér David Fincher. Zajímavé na tom je i to, že Mezrich je teprve v první fázi psaní nové knihy a zatím není ani jasné, která z nakladatelů ji zařadí do plánu. 

Firma s videohrami GameStop byla v podstatě ještě minulý týden zadluženou společností v úpadku. Členové skupiny r/WallStreetBets na populární sociální síti Reddit si usmysleli, že GameStop padnout nenechají. Přes dva miliony amatérů s počítači začaly nakupovat akcie firmy, čímž způsobily jejich růst. 

U firmy GameStop však mnoho investorů z Wall-Street využilo principu nazvaného short-selling, což je forma spekulativní sázky na to, že cena akcie klesne. Když ale akcie neklesaly, museli nakupovat i investoři, čímž růst akcií sami ještě posílili. Firma GameStop si tak skokově polepšila o 1700 %. 

Nad bohatou elitou, která se burzou živí, tak vyzrála internetová komunita lidí bez většinové znalosti toho, jak obchody na burze vůbec probíhají. Přesně to má podle Netflixu a MGM divácký potenciál. 

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč