Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Jak zní jazz z hitparád

Kultura

  11:51
V pondělí 6. října vystoupí v pražském Kongresovém centru Chris Botti, americký jazzman a „nejvíce sexy trumpetista od doby Cheta Bakera“. Od doby, kdy vydal své první sólové album First Wish v roce 1995, vytvořil Chris Botti sérii nahrávek, které oslovily nejen příznivce žánru z oblasti současného jazzu, ale zároveň zachytily pozornost světové pop-music.

Chris Botti. "Má ohromnou vnímavost pro pop music," říká Sting, kterého jazzový trumpetista doprovázel na turné. foto: Reprofoto

Poslední album Italia, vydané vloni, bylo nominováno na cenu Grammy v kategorii Nejlepší popové instrumentální album. Na nahrávce hostují např. Andrea Bocelli, americká zpěvačka Paula Coleová nebo Dean Martin, americký herec a interpret známých hitů Volare nebo Everybody Loves Somebody.

Něco smysluplného
Chris Botti se narodil v Portlandu ve státě Oregon a dva roky svého dětství strávil v Itálii. První hudební podněty čerpal od své matky, pianistky a učitelky hry na klavír. Na trubku začal hrát v devíti letech po poslechu nahrávky Milese Davise My Funny Valentine a hudební nástroj chápal jako klíč k tomu, „dělat něco smysluplného v životě“.
 
Ve své tvorbě se Botti neomezuje jenom na jazz, ale jeho hudbu ovlivňuje také rock a klasická hudba. Vydal devět řadových alb, do loňského roku se věnoval vlastnímu rozhlasovému pořadu Chill with Chris Botti. K hvězdám, se kterými spolupracoval ve studiu i na pódiu, patří mezi jinými Sting, Frank Sinatra, Dean Martin, Andrea Bocelli, Paul Simon, Rod Stewart, Aretha Franklinová, Bette Midlerová, Bob Dylan, The Brecker Brothers, Joni Mitchellová či filmový skladatel John Barry.

Patrně nejvýznamnější je jeho spolupráce se Stingem. Oba spolu vystupovali během turné propagujícího Stingovo album Brand New Day v roce 2000 a v roce 2001 a nahráli několik společných skladeb k Bottiho albu. Společná skladba What Are You Doing the Rest of Your Life? získala v roce 2006 cenu Grammy.

„Jedinečné na něm je, že má opravdové jazzové schopnosti a pochází z jazzového světa,“ řekl o jazzmanovi Sting. „Má také ohromnou vnímavost pro pop-music. Tvrdě pracuje a je prostě vidět, že je opravdovou hvězdou. Hrál s mojí kapelou čtyři roky. A zazářil. Jsem hrozně rád, když členové z mojí kapely umějí využít příležitost a uspět na scéně, protože já pak mohu jen postávat vzadu a dobře vypadat.“ Časopis People umístil Chrise Bottiho na seznam 50 nejkrásnějších lidí roku 2003.