Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Jandák chce přidat festivalu, který vedl

Kultura

  12:19
PRAHA - Ministr kultury Vítězslav Jandák poprvé rozděluje dotace pro filmové festivaly a další podobné akce. Jeho návrh, který mají LN k dispozici, vyvolává pochybnosti. Například Dětský filmový festival Zlín, který před jmenováním do funkce vedl sám Jandák, by měl dostat 17 milionů korun, tedy o dva miliony více než loni.

Ministr kultury Vítězslav Jandák při jmenování do funkce. foto: Michal Krumphanzl ČTK

Celkově návrh počítá s rozdělením 1,25 miliardy korun nad rámec chystaného rozpočtu. Tyto peníze by měly směřovat na údržbu památek a na kulturní aktivity, jako jsou filmové a divadelní přehlídky.

Konkrétní čísla však zatím ministerstvo odmítá jakkoliv komentovat. "Jedná se o neoficiální návrh, s kterým v tuto chvíli nelze operovat, schvalování rozpočtu je nyní ve druhém čtení. Až budeme mít oficiální čísla k dispozici, okamžitě je tisku poskytneme," uvedl pro LN náměstek ministra Jiří Richter.

Návrhy dotací a realita (mil. Kč)   

festival

2004 2005 2006

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary

25

25

30

Mezinárodní filmový festival pro děti a mládež Zlín

12

15

17

Letní filmová škola Uherské Hradiště

3

1

1

Kdyby se ministerstvu podařilo návrh protlačit, nejvyšší nárůst dotací by zaznamenal Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, a to o pět milionů korun.

Druhý nejvyšší příspěvek v oblasti kinematografie - 17 milionů kroun - by měl směřovat Dětskému filmovému festivalu ve Zlíně, tady je nárůst proti loňskému roku dvoumilionový.

Naopak Letní filmová škola v Uherském Hradišti by měla dostat jen jeden milion, Febiofest tři a přehlídka filmů o lidských právech Jeden svět 800 tisíc korun. Zatímco o významu, a tudíž podpoře karlovarského festivalu nikdo v kulturních kruzích nepochybuje, o důležitosti ostatních akcí se neustále vedou spory. Ředitel Letní filmové školy Jiří Králík zasílal na ministerstvo žádost o 3,5 milionu. "Vzhledem k plánovanému rozpočtu akce 14 milionů mi to připadá rozumné. Posílal jsem panu ministrovi osobní dopis, on ale se mnou nekomunikuje, přes poslance mi vzkázal, že naši akci nemá rád, pokud ji podpoří, tak jen minimálně, prý se tam konzumují drogy. To je nesmysl, o Letní filmové škole evidentně nic neví," uvedl Jiří Králík.

Na příspěvcích od ministerstva závisí existence řady kulturních akcí. Otázkou je, zda se určení priorit řídí smysluplnou koncepcí, která by dokázala zohlednit jejich skutečný význam pro lidi.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!